RSS

EXTAZ ȘI AGONIE

13 feb.

 

Printre micile și nevinovatele delicii care înseninează fie și vremelnic viața se pot număra și urmărirea unui film sau a unui meci de fotbal sau de altceva. Însă de la deliciu la supliciu calea e mai scurtă decât s-ar putea bănui. Rețeta dezastrului nu presupune decât un singur ingredient – un companion de vizionare. Nu orice tip de companion totuși ci acel tip de ins cu darul prevestirii în sânge, cu știința sportului în ADN și regia artistică la degetul mic. Cu ochii bulbucați și mâinile morișcă prin aer preț de vreo două ceasuri, ipochimenul – încrucișare Spielberg-Mourinho – fie va comenta sau anticipa sonor fiecare fază a filmului, fie va răcni ca la stadion indicații și critici înspre jucătorii ce par surzi sau nereceptivi.
,,Fii atent, acum i-o dă ! Să vezi cum îi crapă capu’ cu lopata aia, o vezi ? Trosc ! Ce ți-am zis, bă, ce ți-am zis ? Dacă nici eu nu știu…” – este proba incontestabilă că ai lângă tine un munte de talent și cunoaștere într-ale cinematografiei. ,,Dă-o bă în dreapta, cocoșatu’ dracului ! Așa leucocita pământului! Penalty ! Da’ să vezi că-l ratează, io-s tătic când e vorba de astea…” – reprezintă o realitate, un antrenor emerit sau un campion olimpic te fericește cu ilustra sa prezență.
Uriașul nostru nu ronțăie alune, cipsuri sau semințe și nici nu bea bere pe timpul ,,reprezentației”. Cum ar putea fără mâini și fără gură, dedicate total luminării tale ? La un momendat ai senzația de horror 3D, îți vâjâie capul, camera se învârte cu tine, cadrele cu zombi-ul apocaliptic se succed amețitor, pământul stă să se deschidă sub furia dezlănțuită a gagiului. Sau, după caz, te teleportezi preț de 90 de minute în mijlocul celor mai feroci hooligans britanici. Da, el are puterea de a genera în tine aceste senzații unice. Impulsul de a anunța poliția cinematografică sau sportivă e copleșitor: ,,Alo, un scelerat cu o drujbă face carnagiu în rolele de film !”, ,,Ajutor ! Bate penalty-ul cu vaza mea Ming !”. Ești captiv într-un scenariu suprarealist, un vis urât, o noaptea cuțitelor lungi din care nu te poate salva decât izbăvitorul ,,Finish” sau ,,fluierul de final”. Care se întâmplă. Ceea ce trebuia să fie un deliciu, și orice deliciu pare o secundă, a fost o eternitate unghii smulse, șocuri electrice și alte ,,vișinisme”.
Omul pare epuizat, sfârșit. Dar pe chip i se citește satisfacția. Uriașa satisfacție că te-a scos din ghearele beznei și ignoranței, că a învins, până la urmă. Arată că și cum stă să primească Premiul Oscar sau Cupa Mondială. Te gândești să i le decernezi sub forma lucrului mecanic dar fair play-ul te împiedică.
T.D.

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe 13/02/2016 în Fără categorie

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: