RSS

,,A FURA”

12 dec.

A fura

Verbul a fura este probabil unul dintre cele mai rostite. Frecvența cu care îl aud mă face să cred că el este un bun de patrimoniu, o nestemată, un giuvaer neprețuit, moștenire sacră lăsată din moși strămoși ce nu se cade lăsată pradă uitării. De la neșlefuitul ,,Dă-i dracului, fură toți !” și până la eufemisme elegante de salon, spiritul lui a fura pare să fi pus stăpânire pretutindeni. Fie că îmbracă forma de denunț, acuzare, motivare, apreciere, simplă remarcă, bănuială sau orice altceva totul se desfășoară sub imperiul lui a fura. Bogătanii au furat de au ajuns așa, politicienii fură că-i în fișa postului, ăia fură că-s și ei oameni, ăilalți fură că așa-s obișnuiți, vecinul fură, mă rog trebuie să fi furat de are jeep, chiar ruda x nu-i prea clar, din moment ce…, și eu fur, ce tu nu furi… și uite așa, încet, încet, s-a ajuns aproape la o axiomă – Toată lumea fură în țara asta ! Că nu-i real contează mai puțin, problema e că rostindu-se cu așa patos și frecvență, treptat chestiunea s-ar putea constitui ca o valoare, dacă majoritatea fură, minoritatea s-ar putea simți frustrată, de ce nu s-ar căpătui și ea prin aceeași metodă… Convingerea că ea e de bază se poate instala foarte ușor. Apoi, un aspect care deja a prins contur este acela că noțiunea de avuție este automat asociată cu aceea de furt, hoție, dubios, ilicit, eliminându-se aproape din start orice ipoteză de activitate legală. Și de ce nu, în al treilea rând, acest plafon nebulos sub care ne foim induce puțin câte puțin idea că munca devine o pierdere inutilă de vreme.
Da, sunt de acord, fenomenul furtului există la cote ridicate și trebuie denunțat, dar modul la care se discută pretutindeni despre asta în România face să nu mă mir că printre sugestii la ,,românii sunt”, Google oferă cu larghețe atributul de hoți. E superficial să credem că asta s-ar datora doar unor conaționali aflați peste hotare ce mai fac nu știu ce acolo. Ca un simplu exercițiu, din zece oameni întrebați de ce la noi e…ca la noi, cinci vor răspunde fără să clipească – Se fură, toți fură !. Ceilalți cinci probabil vor găsi și cauze mai reale și vor și nominaliza pe cei ce fură, dar rămân primii și e arhisuficient să ne etichetăm singuri, așa fără a raționa, nație de…furăcioși. Din punctul meu de vedere e chiar paradoxal, da, pe vremurile apuse, cinstiți să fim, ca și act, un număr covârșitor mai mare de oameni băgau mâna unde nu trebuie, de la țăran, până la…, comparativ cu acum când, statistic vorbind, fură mult mai puțini, ce-i drept mai mult…
Oare strigatul ăsta haotic SE FURĂ, TOȚI FURĂ !, să fie…hoțul strigă hoțul, sau tot o moștenire comunistă ? Eu înclin fără ezitare spre a doua, cu tot bagajul ei de tare.
T.D.

Reclame
 

3 răspunsuri la „,,A FURA”

 1. Daniel Tudose

  12/12/2011 at 12:26

  asa e

   
 2. daurel

  13/12/2011 at 15:22

  E o tema delicata; pare politica, etica…; eu o vad ca fiind una morala, desi unblogger mi-a replicat ca etica=morala…

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: