RSS

,,STRATIFICARE”

24 nov.

Stratificare

La momentul actual, din punctul meu de vedere, stratificarea societății românești este, pe cât de acută, pe atât de artificială, făcută mai mult în baza unor criterii de sorginte psihică și nu conform celor sănătoase. Să vedem –
Pensionarii
1. Pensionarul ieșit din câmpul muncii la limita de vârstă normală – omul vârstnic, liniștit, mulțumit că a ajuns pensia, ocupat cu nepoți, plimbări etc, se bucură de viață și odihnă, fără apetit de a înjura.
2. Pensionarul ieșit din câmpul muncii cu mult înainte de termen, din diverse cauze, motive, tertipuri – omul vârstnic, cu energie, fără liniște, încărcat de ură împotriva tuturor, nu-i convine nici măcar aerul, modul său de viață e înjurătura.
Oamenii aflați în câmpul muncii
1. Bugetarul – omul de la stat, veșnic nemulțumit și cu pretenții, ferm convins că este stâlpul societății, vocal și certăreț, cu o productivitate a muncii record de noneficiență, visează indexări, sporuri și prime, un martir în opinia sa.
2. Lucrătorul din privat – singurul care mai muncește, slab reprezentat în a-și cere drepturile, când reușește este arătat cu degetul de bugetar drept hoț, bandit etc., e singura categorie cât de cât sănătoasă, alături de pensionarul 1.
3. Omul rural – tipul stat în stat, exponentul economiei de subzistență, rupt complet de stat, se culcă și trezește când vrea, convins că nu are nici o obligație față de nimeni.
4. Lucrătorul în străinătăți – mai mult sau mai puțin sezonier, granița între ocupat și șomer, are o mentalitate specifică – el în România de cacao nu mai mișcă un pai.
Șomerii
1. Șomerii cu studii – omul care are cele mai mari șanse să rămână în continuare așa, diploma îl împiedică să presteze altceva decât…ceva de birou, pe măsura efortului din facultate, îl întâlnim pretutindeni vânturându-și hârtiile și blamând, nu înțelege concurența.
2. Șomerii în urma disponibilizărilor de la stat – martirul absolut, reconversia e o umilință, el s-a pregătit temeinic să lucreze la stat, s-a înțeles ? Forțat de împrejurări se duce totuși cu sufletul greu în privat unde e clasicul exploatat.
3. Șomerul ,,liber profesionist” – paradoxal e un tip ocupat în zona underground. Deși urăște visceral orice formă de muncă legală el produce, motiv pentru care îl regăsim periodic în sistemul de detenție.
Persoane cu handicap
1. Reali – Dne ferește.
2. Închipuiți – oameni burdușiți cu certificate medicale, orbi, cardiaci, schizofrenici etc.
Asistați pe alte criterii
1. Reali
2. Lepre – oameni sănătoși, cu putere de muncă, fără alte probleme decât lenea patologică și convingerea că statul e dator să dea.
Tineri în curs de formare – acei copilași inocenți muncind pe brânci să consolideze și să cimenteze stratificarea actuală, în funcție de ce categorie aparțin părinții lor.
O stratificare lăsată la latutudinea fiecăruia, fără niciun control, aici cred c-ar trebui să lucreze statul, după ce mai dă afară evident încă vreo treime cel puțin din paraziții proprii.
T.D.

Reclame
 

3 răspunsuri la „,,STRATIFICARE”

 1. daurel

  24/11/2011 at 12:31

  Ma apropiu de pensie…
  PS. e o analiza fara speranta…

   
 2. Nicky

  29/11/2011 at 20:18

  Mesajul subliminal al Stratificarii este fantastic! Ponty!
  Dupa studiu profund, aleg Omul Rural pentru ca este singurul care are un sistem real de referinta. Patimile empirice si sanatoase.
  Felicitari!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: