RSS

,,EMIGRAȚIE”

21 Noi

Emigrație

Chestiunea emigrației românești spre zări ceva mai senine, care iscă și atâtea discuții, mă duce cu gândul la niște ani de mult apuși, când orizontul depărtărilor îmbelșugate era îngrădit de granițele bine ferecate. Dar nu-i bai, și atunci ,,tăt” omul gospodar avea un ,,copchil” doi duși pe acolo pe unde curge lapte și miere, la Brașov, la ,,Costanța”, la București, la Timișoara, ,,pe șantier”, ,,la mină” ș.a.m.d. O ,,deschidere” socialistă, chiar dacă limitată la spațiul autohton, a avut o perioadă de maxim avânt eminamente colonizator, care umplea de mândrie babele strânse pe la porți. ,,Băietul meu de la oraș” era o introducere curentă în cadrul colocviilor sătești, ea desemna acel vlăstar mult peste medie de dotat, cu o largă viziune, care se află într-un loc unde doar cei mai deosebiți își găsesc loc și aduce câte o sacoșă de pâine și salam, ori de câte ori are concediu și pleacă cu o juma’ de porc și un bidon de vin, consumat un sfert ,,pe tren”, fiindcă, pe de altă parte, la oraș ,,e greu”. De multe ori el povestește mamei și tatei care stau cu gurile ca la dentist înfăptuiri și minunății dintre cele mai fabuloase acolo ,,la oraș, la bloc…” la el, un loc unde mama și tata ard de nerăbdare să-l viziteze, dar sunt sfătuiți cu grijă de ,,băiet” să-și bage mințile-n cap ,,că-i diparte, drum lung…”. Are să-i aducă el într-un viitor foarte apropiat, când își ia mașină, are deja banii depuși pentru Dacie. Mama și tata plâng în hohote de fericire și se gândesc deja unde are să puie ,,mașâna” când o veni-n concediu – ,,Iaca acolo tată, lângă șopron, ferim oleacă putinile alea…”. Îl strâng pe rând în brațe și-l pupă pe frunte, ce ,,băiet cuminte…da vo fată mamă n-ai tu acolo ?”. Băietul roșește complice, are, o fată ,,bună, cuminte, gospodină, e ca spirtu prin casă”. Mama mai că se tăvălește de plâns – ,,mamă da jumări cum îți plac ție, face…”. Bineînțeles că face, chiar mai bune. Și poveștile ,,de la oraș” pline de realizări glorioase care-l uimesc uneori chiar pe narator însuși continuă până târziu în noapte, până ce tată și fiu cad răpuși de bucuria revederii, în timp ce mama robotește ,,să facă geanta băietului, care pleacă în zori, cu rata de 05.00, înapoi la sărvici ”. Se despart, băietul cu capul greu și cocoșat de samare, părinții visând la minunății. Se drege pe rată cu rachiu de tescovină, cu gândul la chiolhanul cu colegii din baraca muncitorească.
Vremurile s-au schimbat, dar parcă… Azi tăt omul gospodar are copchii în Italia, Spania, Germania, ,,Izdrael”, ,,Hirlanda” etc, unde… Hm, nu-i așa că istoria merge în zig zag, repetându-se mereu la un alt nivel ? Acest text e o…fabulă, sper.
T.D.

Anunțuri
 

4 răspunsuri la „,,EMIGRAȚIE”

 1. Daniel Tudose

  21/11/2011 at 12:31

  no offence

   
 2. daurel

  21/11/2011 at 12:48

  As putea continua, daca nu m-ar citi multi cunoscuti, cu „ïmposibila intoarcere”- sintagma deja uzata…
  Totutusi, exista cale de intoarcere, dar cere umilinta; la o anumita varsta e dincolo de fiul risipitor, iar Biblia nu stiu sa fi tratat problema…

   
 3. .`.FIVEBLUEAPPLES.`. Doris&Dan Izvernariu

  21/11/2011 at 22:35

  shared in FACEBOOK! asa este!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: