RSS

,, LA PRAZNIC ”

13 Oct

La praznic

Printre variatele forme de întrunire oficială și semioficială a oamenilor se află și pomana, parastasul, praznicul, cum vrem să-i spunem. Chiar dacă momentul presupune și un defunct acest lucru nu scade cu nimic din puterea calorică a bucatelor și savoarea băuturilor amețitoare, din contră, mobilul fiind îngrijirea sufletului celui dus, îngurgitarea până la refuz devine o datorie. Când defunctul este mai în etate, prin urmare mai aproape de…, chestiunea capătă pe alocuri iz de petrecere, sub privirile siderate ale rudelor celui omagiat cărora cheltuiala nu le pică niciodată bine. Desigur, nu mortul e de vină, ci aceia care au rânduit aceste lucruri costisitoare și neprofitabile, prilej de ulterioară creștinească clevetire – sarmale prea grase, borș prea acru, friptură puțină etc. În paralel, în sânul familiei se readuc pe ordinea de zi vechi dispute, în mod paradoxal se învie morții. Popularele remarci printre dinți – cât fu viu nu v-ați înghesuit, ați venit să-l pupați în… ș.a.m.d. cinstesc memoria celui dispărut, cireașa de pe tort, concluzia post mortem vine spre sfârșit, când oaia neagră a familiei afumată bine o aruncă închinând festiv – …l-a durut în…a pus palma-n…și s-a dus. În mod contrariu, remarca mai descrețește frunțile și mai descleștează danturile, omul pare să fi avut curajul să rostească cu voce tare ceea ce mulți gândeau, lucru care-i atrage simpatia generală și lauda – Uite domnule unul care l-a iubit cu adevărat pe tataia, unchiu etc. Atmosfera se destinde, dacă tot fu cheltuială, păi bal să fie, că și lui i-a plăcut grozav halimachiu și voia bună, ar fi păcat să-i fie pătată memoria. Popa, din capul mesei, își mai vine în fire descotorosindu-se de canoane și printre dumicați spune snoave și ghidușii de se prăpădește lumea de râs. Dascălul își face datoria la dreapta șefului – Părinte, da zi-o și pe aia cu… Cu durere în suflet mesenii se desprind unul câte unul mulțumind Domnului pentru nesperata pleașcă, strângând la piept ce-au mai apucat de pe masă. Se retrag și fețele bisericești, scuzându-se că mai au de oficiat într-un loc, lăsând în urma lor un imens semn de întrebare – Unde o încăpea frate atâta în ei ? Femeile strâng de pe mese, în timp ce bărbații adunați la o masă restrânsă caută dezlegarea empirică a enigmei, întru cinstirea și veșnica odihnă a pomenitului. De la bucătărie răzbate ceva gâlceavă între femei, lucruri legate de chestiuni materiale și de principiu. Oaia neagră poposește între ele și aplanează conflictul, aruncând totul în cârca mortului care a murit bine mersi și acum așteaptă osanale – Ia să ne mai lase, io când oi muri cenușă tată, cenușă !
Seara se lasă și voia bună e la ea acasă chiar dacă mici scandaluri inerente s-au consumat. Morții cu morții, viii cu viii ! Pramatia se face auzită din nou, stricând dispoziția tuturor prin amintirea următorului soroc de pomenire, dar drege busuiocul – Lasă, să-l mai pomenească și alții !
T.D.

Anunțuri
 

7 răspunsuri la „,, LA PRAZNIC ”

 1. ela1l

  13/10/2011 at 11:18

  mi-s arhicunoscute asemenea „practici” (ne)ortodoxe… am râs, nu glumă 😆

   
 2. spiridonpermesmerius

  13/10/2011 at 11:32

  Bravo. Am ras cu pofta. Ai surprins esenta unei pomeni romanesti.

   
 3. Şamanul

  13/10/2011 at 11:34

  Hai să devenim budişti. 🙂
  M-ai facut să râd deşi nu am dormit toată noaptea.
  Mulţumessc!

   
 4. klaire

  14/10/2011 at 13:53

  Poate si de aici unele zvonuri potrivit carora Romania va fi „tara aleasa”; ai nostri decedati sunt mai vanjosi, primind toate cele date de pomana, in timp ce raposatii altor tari sufera de foame si sete.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: