RSS

,,DEFINITORIU”

16 Sep

Definitoriu

 

Am auzit o știre teribilă – într-o intreprindere directorul a interzis fumatul, prin urmare un angajat s-a ascuns într-o hală să tragă pe furiș o pipă fiind călcat și ucis de un motostivuitor. Chestiunea a stârnit nemulțumirea oamenilor care s-au pus pe proteste și greve contra directorului asasin, pornit pe ucis și care trebuie să plece până nu comite vreun genocid. Trebuie să admit că tărășenia are valoare inestimabilă, reflectă mai bine ca orice analiză spiritul românesc cel strămoșesc. Trezit cu democrația în brațe, omul românesc acționează asemeni victimei noastre nevinovate, răpusă de ghinion tocmai în timp ce fenta puțin niște reguli și implicit munca, stârnind apoi, cum altfel și solidaritatea celorlalți, fumători sau nefumători. Să mori așa pentru un fum, nici pe vremea tiranului nu se întâmpla, mureai civilizat de plămâni în cel mai rău caz, nu la locul de muncă unde un tip s-a gândit el să îngrădească ceva aproape istoric împământenit, lucrul cu țigara în colțul gurii și pauzele lungi și sfinte de stat la o țigară. Poftim, omul persecutat se expune riscurilor și…tragedie. Cum să nu-i apuce spaima pe ceilalți și să nu ceară demisia directorului vinovat cel puțin de omor din culpă, el nu știe ce-i aia să-ți ardă buza de o țigară, muncă, muncă, dar e democrație.
Lăsând deoparte nefericita întâmplare, tot ceea ce a emanat ea e halucinant și definitoriu pentru societatea românească – în ochii ortacilor îndurerați și nemulțumiți, vina pentru tragedie nu aparține nici celui ce manevra utilajul, nici victimei ce eluda niște reguli, nu, nici vorbă, vina aparține ăluia care a instituit regulile, criminalul nu știe că românul nu-i obișnuit cu așa ceva ? Păi se poate să vină toți să provoace asemenea înlănțuiri deterministe asasine ? În loc ca omul să fie protejat, iată, el e expus…
Cam asta este, ce s-a petrecut acolo e exponențial pentru întreaga țară, poate fi extrapolat, seamănă izbitor cu întreaga societate, o mini anecdotă a capitalismului mioritic reprezentativă pentru marea anecdotă dintre granițele noastre străbune – omul n-are niciodată nici o vină pentru nimic, vinovați sunt doar ăi de sus.

T.D.

Anunțuri
 

Un răspuns la „,,DEFINITORIU”

  1. Lidia

    17/09/2011 at 9:15

    Sigur, oamenii au doar drepturi nu si obligatii.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: