RSS

,,VALORI-VALOARE”

05 Sep

Valori

 

Un laitmotiv des auzit în ultimul timp, din gura orișicui vrea să pară preocupat și, mă rog, profund este acela al ,,recunoașterii valorilor” pe aceste plaiuri sau că ,,românii nu știu să-și cinstească valorile”. Oare chiar așa să fie ? Eu unul sunt mai temperat în privința asta din cel puțin două motive: o dată, o valoare nu se stabilește așa tam nesam de oricine, e nevoie de niște criterii solide, altfel riscăm să călcăm pe valori la tot pasul, bagatelizând chestiunea, apoi, însăși noțiunea de valoare, în sine, la noi cred că are o ștachetă cam coborâtă și deseori, mai mult emoțional, tindem să ridicăm gratuit statui. Poate pare cinic, dar problema e tratată exigent oriunde, obiectiv, strict. Se face diferență clară între încurajarea unor oameni cu potențial, posibile valori și valoarea în sine, între cel conștiincios și muncitor într-un domeniu și cel cu adevărat valoare pură, între tipul popular și iarăși valoarea strictă. E posibil să avem o problemă de definire a valorii și oricine se desprinde puțin de medie e deja valoare. Valul acesta cam demagogic cu ,,recunoașterea valorilor” începe să fie ridicolă, valorile se decantează și cristalizează în timp, domeniile în care activează au grijă, scrupulos, ca vârfurile să fie recunoscute, acest laudatio la televizor pe care l-ar dori unii e neobiectiv până timpul nu dovedește concret. Degeaba citește ministrul educației la tv 50 de elevi cu zece la BAC, degaba îl divinizează pe Pesamosca, degeaba Păunescu la fel etc etc, lumea în care au activat îi va statua acolo unde merită și în general cam acestea-s treptele – conștiincios, dedicat – printre cei mai buni și, în sfârșit – valoare. Când o națiune își stabilește valorile exponențiale, eu cred că trebuie să privească foarte atent, să nu judece emoțional, altfel riscă să-i scape chiar valorile. Panteonul de valori se constituie oriunde în timp, prin ele însele. Iar, poate e cinic, dar valoarea nu se fabrică subvenționată de stat și ținută-n puf, ea se dezvoltă dacă există cu adevărat oricum, de asta nicăieri nu chiar calci pe valori. Vom pica în mania asta cu recunoașterea valorii că vor rămâne la stadiu de tinere talente. Despre cei mai vârstnici…slavă Domnului, Piersic, Beligan, Arșinel & co., de exemplu, i-am făcut zei deja, tinerii să aștepte să…

T.D.

Anunțuri
 

4 răspunsuri la „,,VALORI-VALOARE”

 1. indiferent

  05/09/2011 at 15:40

  Like !

   
 2. cipanu

  05/09/2011 at 16:35

  Parerea mea: circul despre recunoasterea valorilor reprezinta, de fapt, o incercare de impunere a unui/unor punct/e de vedere – astfel tradusa chestia – nu merita atentie. O valoare nu se cere a fi recunoscuta, nu se cere a fi creata, descoperita prin publicitate. Chestiile colorate din arena sunt circarii, iar cei care le prezinta sunt circari. Circ si paine de asta are nevoie majoritatea. Mai putina paine, mai mult circ – acum, mai multa paine mai putin circ – comunism (cu ghilimelele de rigoare, completari, adnotari etc).
  O valoare exista prin ea insasi, poate fi personala sau sociala, iar individul sau lumea o percepe ca atare si-i acorda importanta cuvenita fara nici un ajutor mediatic.
  Interesanta tema, multumesc!

   
 3. Daurel

  05/09/2011 at 20:54

  Chiar azi mi s-a mai lamurit chestiunea: „ai cea mai mare valoare, cand adaugi cea mai mare valoare”
  In rest, magar pe magar se scarpina…

   
 4. Neuroanchiloza

  06/09/2011 at 3:03

  Interesant subiect!
  Eu vad aici 2 false probleme:
  1. Pentru a avea niste definitii clare si o clasificare riguroasa, este nevoie de reprezentare numerica suficienta in categoriile respective. RO n-are problema asta si nici n-o va avea vreodata.
  2. Timpul e o doar variabila care poate eventual contribui la evaluare in unele cazuri. De exemplu poti sa astepti 60 de ani un chirurg sa opereze 50,000 de copii inainte sa-l declari „valoare” sau poti astepta 8 ani pana ce amantul se decide sa-ti dea ‘valoare’ printr-o nunta tiganeasca de 1milion$. Diferenta de perspectiva 🙂

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: