RSS

,, ANALIZĂ”

26 aug.

Analiză

 

Ce este acela un șef ? Ne întrebăm deoarece este o definiție care depășește cu mult fișa postului, este un întreg concept cu multiple repercursiuni asupra personalității individului care poartă pe umeri această demnitate și nu numai. Pentru o scrupuloasă abordare, chestiunea trebuie privită din două unghiuri, apoi coroborat totul pentru ca șeful să se releveze pe deplin. Așadar:
a) Șeful văzut de subalterni – este în general prototipul incompetentului arivist, poposit pe scaunul său fie grație întâmplării sau relațiilor fie datorită unor grave erori de management săvârșite de niște incompetenți și mai mari. Are, a avut din totdeauna, mari lacune la absolut toate capitolele, acutizate însă grav odată cu accederea în funcție și care cresc direct proporțional cu timpul petrecut acolo. Are aură de nemuritor, sintagma ,,De ăsta nu mai scăpăm în veci! ” îl însoțește pretutindeni. Este barometrul moralului ,, A venit șeful !” – ,, A plecat șeful !” reprezintă trecerea de la agonie la extaz și invers, permisiv sau zbir este irelevant, cuvântul șef ar trebui eliminat din dicționar, înlocuit cu altceva, eventual oficializați termenii de argou – ,,imbecilul, dementul ș.a.m.d.”. Este subiectul cel mai împroșcat cu noroi și alte substanțe în contumacie spre a fi lustruit și periat cu simț de răspundere când apare. Dotat cu puteri supranaturale, vede și aude prin pereți și uși tulburând adesea în mod grobian liniștea și intimitatea birourilor și biroașelor nevinovate. Și nu oricum ci înarmat cu grozăvia de armă, tridentul, halebarda numită control, dă peste cap malefic bioritmul oamenilor pașnici și liniștiți, dezbină, răscolește locuri unde mereu au domnit liniștea și pacea. Datorită acestor lucruri, mereu predecesorii săi au fost mai buni, dar fiind de domeniul trecutului speranțele se pun toate în succesori, așteptați ca pe Isus Hristos.
b) Șeful văzut de el însuși – reprezintă înfăptuirea echității, pentru prima dată pe planeta Pământ s-a făcut dreptate, mâna divină s-a pogorât și a luminat mințile incompetenților ce au tot întârziat numirea sa. Este omul potrivit la locul potrivit, munca asiduă și seriozitatea au dat roade, este un viu exemplu. Deși modest ,,…nimeni nu-i de neînlocuit”, subconștientul său îi spune altceva. Muncește în condiții extreme, înconjurat de ,,amețiți și puturoși”, eforturile sale sunt uriașe în a-i pune pe direcție, confesiunile făcute epuizat nevestei seara stau mărturie. Disfuncționalitățile sunt mereu moștenite de la predecesori lipsiți de competență care i-au lăsat pe cap o junglă, dar nu se plânge, are toate calitățile să pună ordine, odată ce va stârpi sabotajul și dezinteresul ce tronează prin birouri. Adoră sosirile inopinante în mijlocul faunei vădit îngrozite de apariția leului. Face aprecieri laconice și cu multiple nuanțe și dispare lăsându-i să fiarbă în suc propriu, simte că-i are la degetul mic, așa cum îi stă bine unui șef autoritar. Are și el însă, că doar e om, fobiile și angoasele sale, nu le arată dar în liniștea plăcută a biroului urăște visceral și chiar îl încearcă o teamă când se gândește la termenul ,,succesor”. E totuși numai o ipoteză sumbră și îndepărtată, nu poate veni nicicum Apocalipsa.

Așadar, făcând suma a) + b) rezultă arhetipul șefului clasic. Nu este perfect, perfecțiunea îi e știrbită de povara obligat să o poarte numită subalterni, oameni periculoși care uneltesc și visează numai scaunul său, a trecut doar printre ei, știe de ce-s capabili. Dacă cineva e recomandat să fie șef, el e acela, de jos a plecat și a ajuns sus.

T.D.

Reclame
 

3 răspunsuri la „,, ANALIZĂ”

  1. popescusilviucada

    26/08/2011 at 12:59

    Frumos dar mai combativ
    http://popescusilviucada.wordpress.com/

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: