RSS

,,LEGĂTURI”

09 aug.

Legături

 

Neamurile, rudele, rubedeniile sau cum vreți sunt, asemeni vecinilor, o faună spinoasă. În esență sunt entități de care ne leagă ADN-ul ori alianțe, capătate fără a fi consultați în prealabil. Motiv pentru care sunt fie prea bogate, fie prea sărace, prea atente sau prea nepăsătoare cu cele două forme folclorice, bârfitoare sau nesimțite, sunt fie prea cu nasul pe sus ori nu fac cinste, nu-ți calcă pragul sau nu mai pleacă și, în fine, descind din seqoia genealogic ori bălării. Prin urmare, indiferent ce și cum, ruda este un element cu care se păstrează strânse legături. În funcție de percepția asupra sa legăturile sunt în general de două tipuri:
a) Legătura standard, în cadrul căreia rudele, cu mai mult sau mai puțin tact, stabilesc contacte fie formale – nunți, botezuri, înmormântări, pomeni, fie informale – chiolhane, onomastici, beții ad-hoc sau programate, serate culturale. În cadrul acestui tip de legătură, în primele ore se păstrează aparențele, apoi, pe măsură ce consumul se întețește, pe ici pe colo refulează pe agendă vechi resentimente ținute ascunse: moșteniri cu cântec, fapte din trecut, vorbe care se iartă dar nu se uită, abordări privind originile, chestiuni privind culoarea sângelui, cultul strămoșilor, întotdeauna, musai, obligatoriu ei fac parte din clase diametral opuse și multe alte dispute constructive. Fără a fi o regulă, uneori ele sunt tranșate bărbătește, aici aș aminti parul, bâta, furca, lătunoiul în mediul rural și pumnii, boxul, bâta de baseball la oraș. Totul cu grijă că e vorba de neamuri. Această legătură deși pare fragilă, nu este deloc așa, verba, parul, pumnul etc volant așa că mereu contactul se reface cu prima ocazie, bineînțeles după o perioadă optimă de ,, Să nu-i mai văd în ochi !”. Tot în contextul acestei categorii frecvent au loc diferite interacțiuni de sorginte economică, pe care specialiștii nu le recomandă deloc, trasul în piept, mai ales a unui neam, nu este o atitudine creștinească. Dacă ea lipsește oricum va fi invocată mai devreme sau mai târziu. Exemple sunt multiple, vărul X, după zece ani de goană nebună cu Dacia cumpărată de la mine descoperă rugină și acuză ca l-am tras pe sfoară, unchiul Y vine după cinci ani cu televizorul înapoi că nu mai vede programul cutare ș.a.m.d. Tot sub umbrela legăturii standard stă afecțiunea pentru mama soacră, cumnați și cumnate care pică din senin etc. Este o categorie complexă și complicată, din cadrul căreia destinul îndepărtează pe cei incapabili să ducă trena și nu fac față provocărilor, generând al doilea tip de legătură:
b) Legătura telepatică sau spirituală, insuficient definită în sensul că nu se poate stabili exact dacă este uni sau bilaterală. Ea se stabilește între cei de la litera a) și așa  zișii nonconformiști cum ar fi: parvenitul de unchi X închiaburit în America și care nu mai cunoaște pe nimeni, cumnatul Y ajuns parlamentar banditul, vărul Z care stă pe munți de bani deși e analfabet, mătușa Q care se crede mare doamnă și uită când mânca mămăligă cu ceapă, cutărescu care a ajuns bețiv făcând de râs familia, ălălalt cu dosar penal atrăgând anatema și toți ceilalți neafiliați legăturii standard. Ei bine cu ei se menține în permanență o punte, doar sunt rude, punte de natură cognitivă materializată în frumoase trăiri ca râca, invidia, ranchiuna și exteriorizate la întruniri prin evocări precum: Parvenitul ăla ! Ciufuta aia ! Țiganii ăia ! ș.a.m.d. Din sens opus nu știm în general dacă canalele sunt deschise, se presupune că totuși da, pe la Paște sau Crăciun mai sosesc mesaje ambalate, mereu firitisite cu ,,…zgârciții dracului, numai atât la banii lor !” sau mesaje ce nasc remarci ca ,,…de-mi pică de sărbători sugativa de frati-tu, îl arunc afară !”.

Prin urmare viața bate și ADN-ul, uite soră-mea și-a luat BMW, parcă e vina ei, cumnată-miu ăla de la finanțe, nu se mai satură, fură ca-n codru, bandit ordinar !

T.D.

Reclame
 

Etichete: , , , , ,

5 răspunsuri la „,,LEGĂTURI”

 1. moldovanu

  09/08/2011 at 12:46

  Dacă dimineața ai astfel de gânduri, seara nu cred că ești prea simpatic 🙂
  Felicitări

   
 2. daurel

  09/08/2011 at 12:58

  Azi am scris economiastic despre legaturile cu mai putin ADN identic; pentru a le fixa.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: