RSS

,,CIREȘUL TĂIAT – 2”

22 iul.

Cireșul tăiat (2)

 

Se pare că sita s-a mai cernut puțin și pentru prima dată după mulți ani facultățile particulare, cele mai multe, s-au văzut statuate acolo unde le este binemeritat locul prin ceea ce prestează – la coadă, instituții de învățământ periferice, soluții de avarie sau de pierdere a timpului pentru cei mediocri care în mod normal nu pot și nu trebuie să vadă o instituție de învățământ superior decât cel mult pe dinafară. Fără diploma de bacalaureat obținută facil până acum de tot elevul, facultățile particulare se cam uită cu jind că cei care într-adevăr au învățat ceva se înghesuie la stat, pe locurile cu sau fără taxă. E absolut normal, orice elev serios cu părinți responsabili care vor ca copilul lor să aibă o meserie, alta în afară de cea de ,,director” își îndreaptă, ca întotdeauna, privirile se instituții de tradiție, serioase, recunoscute și nu spre tot soiul de încropeli surogat a căror unică tradiție e aceea că acolo și-au luat diplome multe nume sonore din politică și nu numai, pe la vârsta senectuții așa. Atât de disperate unele din aceste aprozare ambulante, încât am văzut că prin Iași un diriguitor al unei astfel de instituții se arăta disponibil să înscrie studenți fără bacalaureat. No comment, e comic, însă faptul arată că multe fabrici din astea de absolvenți au o singură țintă – cea financiară. Din fericire, lăsând la oparte rezultatele de la bac, rod al muncii copiilor, se pare că cel puțin anul acesta multe din pseudo-facultățile particulare nu vor mai avea carne de tun pe care să o împacheteze ele și peste 3-4 ani să dea țării cârnați intelectuali cu mari dificultăți de citire și scriere. Din acest motiv cred că bac-ul ar trebui să fie un examen nu draconic, dar o sită mult mai deasă. E singura modalitate de a opri o anomalie socială de proporții, oameni mediocri cu studii superioare. Și probabil facultăților particulare nu le lipsesc dascălii buni, tara lor cred că este subsumarea standardelor de calitate interesului financiar lucru care face anii de studiu acolo sinonim cu traseul gâștei prin apă sau a valizei prin gară. Vechea teză românească cum că cine vrea să învețe, învață oriunde, să fim serioși, e un banc bun, ce student de pe planeta asta învață ceva dacă poate promova și fără să-și bată capul prea mult ? Ori la particulare e o adevărată oază de așa ceva. Mă întreb de ce elevii ăștia, puțini dar pregătiți care au promovat bac-ul n-au rupt ușile universităților particulare ci se înghesuie 5-6 pe un loc la stat. Păi probabil deoarece când știi c-ai muncit e totuși cam anormal să te înghesui într-un loc cu…da, trebuie spus, cu pleava, asta e realitatea. Te pomenești că pe vremea răposatului, nefiind particulare, patria ducea lipsă de studenți, era penurie de intelectuali ? Da de unde, anomalia s-a produs după, cânt tot românul trebuie musai să aibă facultăți, ba doctorate, chestiuni extrem de facile la ora actuală, o bagatelă aproape.
Sincer salut faptul că dughenile de diplome au început să cam transpire, cred că-i un fel de genocid social să scoți semi-analfabeți convinși că-s intelectuali, cu pretențiile de rigoare. Vorba aia, și cu cârca sau cu lopata cine mai dă ? Că de, cu facultate parcă nu-ți dă mâna… Degeaba ne agităm că vai, copilașii, victime, ce victime ? Da, probabil victime viitoare, ca ăia de la titularizare, probabil mulți din cei cu note mediocre tot de la aprozare au patalamaua.

P.S. Nu știu dacă-l mai știți pe celebrul nene din Bacău posesor a zece diplome de licență. Vreo 40 de ani de studenție, sigur, dacă nu a făcut 5 deodată, dar nu-i vina lui.

T.D.

Reclame
 

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: