RSS

,,CÂMPUL MUNCII – NO MAN’S LAND”

17 iun.

Câmpul muncii – un no mans land

 

Acum ceva vreme un anumit personaj politic afirma o chestiune care a cam inflamat, pe motiv că ar fi cinică și anume că țara va fi scoasă din criză doar de popor. Lăsând deoparte speculațiile asupra nuanțelor acestui enunț, pur obiectiv cred că este o afirmație general valabilă, ridicând în atenție un aspect foarte sensibil și anume munca, în esență schimbarea percepției asupra acestei activități. Spun aspect foarte sensibil deoarece omul chiar va trebui să înceapă să muncească după legitățile câmpului muncii capitalist. Departe de mine gândul să spun că în vremurile comuniste și după românul nu a muncit, a muncit, însă după vechile norme și cutume împământenite, nu-i vina lui desigur, dar trebuie admis că era și încă este un câmp al muncii lipsit de cine știe ce productivitate, criteriile care încă îl guvernează sunt în general tot cele vechi, meritocrația și concurența sunt încă timide încercări. Acolo unde sunt mai răsărite, în privat în special, omul, chiar și mai tânăr, le percepe drept exploatare, persecuție etc, văzând în general munca tot după vechile optici, mai stai, mai fentezi, mai o bârfă, trece ziua.
Ei bine cred că vremea omului care făcea într-o lună piulițe cât un american într-un an, a cam trecut și este timpul să se facă odată regula clară, a avea serviciu este echivalent cu a munci. Pentru că nu trebuie ascuns faptul că vechea orânduire care s-a tot perpetuat a permis ca această congruență să fie doar în teorie, deformând omul, creându-i impresie că dacă doar pleacă și vine de la serviciu implicit și muncește de nu mai poate cu randament maxim. Nu vreau să par cinic, n-am nimic cu nimeni, dar mă tem că mulți dintre cei ce strigă ,,am muncit 35 de ani și acu…”, tare mă tem că 35 de ani doar au făcut drumul casă-serviciu-casă. Repet, e doar vina sistemului care a permis asta. Sistem care tot el trebuie să o corecteze. Desigur că-i cumplit de dificil să schimbi un mers al lucrurilor format în mai bine de 50 de ani, dar este imperios necesar, au trecut 20 de ani de când a căzut comunismul și omul românesc încă trăiește visând slujbe călduțe la stat, relaxate, ce mai, dulce sinecură și mai mult, considerând de multe ori că statul trebuie să-i dea ,,servici”, ,,servici bun” și odihnitor. E o aiureală și mă tem că bezmeticul context al acestor 20 de ani de democrație nu numai că nu a însănătoșit atitudinea față de mucă, dar a degradat-o și mai mult, posibilitățile artificiale de înavuțire și de trai facil, cu regret o spun, a puturoșit și mai mult pe om.
Opinia mea este că actuala criză, dincolo de aspectul pur tehnic, reprezintă pentru multe țări din fostul bloc comunist și nu numai, pasul cel real spre capitalism și către condițiile lui, cele reale, de bunăstare, bazată pe muncă adevărată, susținută, cu simțul răspunderii, care interesează pe angajat cel puțin în aceiași măsură ca pe angajator, implementând în creierul omului ceea ce pe aici s-a spălat și anume faptul că TREBUIE să muncească mult și eficient. Asta e legea dură a lumii la care am aspirat, nu poți fi capitalist cu vechi mentalități, asta am fost acești 20 ani, în gândire și faptă, un hibrid care a mers din inerție între comunism și capitalism, nu numai noi, asociind doar teoretic serviciul cu munca. Dar sunt totuși optimist, am senzația că totuși încet, încet se instituie forțat de împrejurări starea de trezie, românul se dezmorțește, deja numărul celor cu două job-uri crește simțitor și nu-i exploatare, alții fac asta de 50 de ani. Produc. Îi dau dreptate personajului, munca, implicit poporul va aduce bunăstarea, sigur cu concursul politicului, dar asta-i altă latură, optica corectă asupra muncii e de căpătâi. Din nefericire, printre altele, piața forței de muncă se izbește de o veche tară – comoditatea omului, dar cred că se va spulbera curând.

T.D.

Reclame
 

Etichete: , , , ,

4 răspunsuri la „,,CÂMPUL MUNCII – NO MAN’S LAND”

 1. ela1l

  17/06/2011 at 10:32

  Scrie de cei care muncesc cate 12-14 ore pe zi pe jumatate de salariu si un sfert de contract 😀

   
  • Daniel Tudose

   17/06/2011 at 10:34

   sunt si ei si platesc pretul statului degeaba a si mai multora

    
 2. daurel

  17/06/2011 at 12:14

  O postare obiectiva, despre o problema subiectiva; poate cea mai sensibila problema sociala si …personala.

   
  • Daniel Tudose

   17/06/2011 at 12:20

   no ofence, dar in general cred ca suntem inca tributari unor vechi naravuri

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: