RSS

,,PREȚUL CORUPȚIEI”

10 iun.

Prețul corupției

 

Printre numeroșii factori de natură autohtonă ce concură la înflorirea corupției, mică sau mare, se află unul specific țărilor de mâna a …șaptea și implicit specific și României. Acest factor este prețul corupției, în speță, prețul extrem de scăzut al corupției românști care o face accesibilă și răspândibilă foarte lesne. Prin urmare, coruptul mioritic, mic sau mare, nefiind pretențios și ghidându-se după cunoscutele principii ,,dacă nu curge, pică” și ,,toți trebuie să trăim”, a creat un mediu extrem de fertil pentru ca germenul stimulării necuvenite și ilegale să rodească și să se răspândească cu viteza unei epidemii. Astfel, la nivelul micro-corupției, micul funcționar, omul legii, medicul ș.a.m.d., pentru niște sume puerile totuși în raport cu consecințele posibile ale actului comis, acceptă bă să dea permise auto cum știm, ba să lase liber un criminal, un violator sau știu eu ce ticălos, ba să elibereze niște acte false care pun pe drumuri alți oameni, ba ca o intervenție medicală, calitatea sa, să fie condiționată de grosimea plicului etc, etc. Dincolo de actul pur al însușirii oneroase, consecințele acestui gest sunt, pot fi, dramatice în societate, cum știm de altfel. La nivelul macro-corupției lucrurile stau perfect identic, cu proporțiile de rigoare, sumele vehiculate sub formă de stimulatoare amicale, sunt derizorii în raport cu ilegalitățile la care beneficiarii închid ochii, în fapt cu prejudiciile exorbitante pe care tot cetățeanul le suportă. Chestiune este practic împlementarea practică a dictonului ,,noi nu ne vindem țara, o dăm gratis”, mă rog, aproape gratis. O practică din sfera țărilor bananiere, la limita subzistenței, unde cu câțiva dolari cumperi chiar și o viață, fără probleme. Flagelul corupției este prezent absolut peste tot în lume, nu l-am patentat noi, noi și alții asemeni nouă au patentat doar această ecuație de joasă speță, consecințe devastatoare în schimbul a câțiva gologani amărâți, făcând practic accesibilă oricui practica. Toți au probleme cu corupția, dar nu corupția de această factură. Unii ar spune – ei, mici găinării, câteva sute de lei acolo…. Da, din punct de vedere pecuniar se încadrează la capitolul găinărie, dar din punctul de vedere a ceea ce se cumpără și a repercusiunilor de cele mai multe ori și Codul Penal rămâne crăcănat de uimire. O stare de fapt antagonică, nefirească, bulversantă, când ilegalitățile costă atât de puțin într-o țară atunci lucrurile nu mai au aspect dramatic, ci îmbracă haina certă a tragediei. Se invocă sărăcia deseori, da, în Congo sau Somalia să zicem că-i un factor care stă în picioare. Aici ? Aici e doar setea de înavuțire prin orice mijloace, fără discernământ, aproape criminal, elementara bună credință e zero, ce contează dacă-i dai permis auto unui iresponsabil, dacă pui în libertate un asasin sau dacă închizi ochii la mârșăvii de proporții ? Banul vine, pe principiul puțin câte puțin, metodă odioasă, care nu face altceva să perpetueze și să accesibilizeze fenomenul.
Soluții ? Alături de clasica luptă de combatere și reducere a corupției, că eradicarea, oriunde pe glob, e doar un vis, există ceea ce se numește managementul corupției, termen intrat deja în sfera științelor, management care se acupă cu atacarea corupției și pe alte căi decât cele clasice. Printre multele tehnici de ,,sabotare și destabilizare” acestei practici, se află și creșterea costului său, desigur prin acțiuni expertizate și de durată. Personal, mă unge pe inimă să aud văicăreli de genul – ,,Vai, dar tu știi cât trebuie să dai ca să…nu știu ce…e enorm !”. Perfect ! Dacă toată corupția ar costa enorm, s-ar reduce simțitor, n-ar mai fi cozi la ,,dat”.

T.D.

Reclame
 

Etichete: , , , ,

5 răspunsuri la „,,PREȚUL CORUPȚIEI”

 1. cenacluldinbar

  10/06/2011 at 11:50

  bine scris. merg la doctor, stiu ca am dreptul la gratuit, el spune ca i s-a terminat alocarea de la buget si trebuie sa platesc, imi ia banii, astept chitanta, zambesc in sine fiindca n-o primesc, n-o cer fiindca oricum nu-mi foloseste.daca are 50 de clienti ca mine x30,40,50, 60 lei (in cazul ecografiei), iata bani.
  lupta nu trebuie dusa cu rugaciuni: da doamne ca pretul sa fie mai mare, ci implicari in societate. eu am propus infiintarea unui ong fortamorala care sa faca, printre multe altele si actiuni de strada. daca la usa unei policlinici ar pandi miste misionari morali si ar vorbi cu populatia si ar strange de la oameni declaratii verbale, sa zicem, le-ar inregistra si-n fata institutiei s-ar derula fonic si tare acele inregistrari, s-ar arata coruptul cu degetul. apoi l-am fotografia si l-am pune p[e toate zidurile, i-am sapa numele in piatra cum raman vesnice stelele celebritatilor. si coruptia ar disparea probabil.
  vino pe http://www.fortamorala.blogspot.com

   
 2. Raul Săran

  10/06/2011 at 18:10

  Aveţi foarte mare dreptate, domnule Tudose. În ţara asta, nimic nu merge bine. Cine ştie ce va fi peste vreo 10-20 de ani. Singura soluţie, înc-o Revoluţie!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: