RSS

,, POLITICA ”

29 mai

Politica

 

În ultimii douăzeci de ani cea mai supusă criticii a fost puterea. Lucru firesc într-o democrație. Și totuși, de dragul obiectivității și a unei percepții corecte, cred că opoziția, indiferent de culoarea sa politică, nu a ,,beneficiat” niciodată de critica pe care ar fi meritat-o. Eu unul nu aș critica-o că de-a lungul vremii nu a răsturnat destule guverne, ci doar pentru sevrajul politic în care a acționat mereu, acela a dobândirii puterii în sine și pentru sine, prin orice mijloace. La categoria orice mijloace însă cam niciodată nu a intrat mai mult decât discursul populist și cel calat pe nerealizările puterii, mult mai puțin cel centrat pe programe proprii palpabile, care să depășească sfera gargarei spumoase. În plus, atunci când se produce rotirea la putere, reușita nu se datorează nici pe departe faptului că opoziția are niște programe beton, nu, succesul se datorează doar eșecului și comportamentului incalificabil al celor de la guvernare. La rândul lor, aceștia trec în lojele opoziției un timp, unde așteaptă vocali și vehemenți gogomănii și mai mari a celor ce până mai ieri înfierau pentru ca propriile catastrofe să se ,,prescrie” și să revină și mai avizi din sevrajul abstinenței de la pârghiile puterii. Repet, indiferent de culoarea unei părți sau a alteia, acesta a fost și este mecanismul accederii la guvernare, inerția, gafa și aproape deloc ceva concret și viabil. În acest fel s-a constituit un perpetuum mobile politic aproape narcomanic, generat de setea generală de putere în folos propriu, mecanism clădit și pe indiferența electoratului. Dacă, după potolirea propriei pofte mai rămâne ceva și pentru restu bine, dacă nu…înapoi la tihna opoziției și revenim.
Consider că acesta este motivul pentru care opoziția, ca stare politică de la un moment dat al unor grupări politice trebuie zgâlțâită mult mai consistent, trezită și pistonată, reamintit iar și iar că rolul său nu este doar acela de a spune basme și de a visa machiavelic la mireasma îmbietoare a puterii. S-a creat falsa concepție că acest palier politic este doar un spectator inocent, fără vreo responsabilitate majoră. Rezultatul ? Când urcă la guvernare vin doar cu bagajul somnului tras pe tușă și a gargarei, programe de guvernare solide și sustenabile ioc, doar populism. De ce nu ar avea și opoziția, prin lege, ,,teme” de făcut ? O dată la un anumit interval de timp să fie obligată să prezinte public seturi alternative de soluții, însă nu din acelea de care știm, povești amestecate cu glume nesărate la adresa puterii ci luucruri concrete, alături de ,,vom face asta” aș vrea să văd și sursa clară de finanțare și nu iarăși snoave ,,reducem evaziunea și vin banii”, acestea sunt bancuri.
Așadar alternanța care există, putere-opoziție-putere ș.a.m.d. coroborată cu înfăptuirile palpabile arată un singur lucru și la Palatul Victoria și în afara lui, scena politică românească este iresponsabilă, nimeni nu-i mai puțin vinovat indiferent unde se află, dintr-un motiv simplu, puterea a rămas încă servitorul clasei politice, un totalitarism democratic patronat și de electorat.

T.D.

Reclame
 

2 răspunsuri la „,, POLITICA ”

 1. dana

  30/05/2011 at 12:18

  De acord cu tine, dar…
  1. „opoziția… trebuie zgâlțâită mult mai consistent” – de cine?
  2. ce spui de organizatiile civice, presa si… societate, in general, care accepta pasiv (sau asa mi se pare mie?) cam tot ce i se intampla?

   
  • Daniel Tudose

   30/05/2011 at 12:21

   cred ca in generral mass media ca principal formator de opinie, daca nu ar partiza si ea cu o culoare sau alta…

    

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: