RSS

,, TEORIA…COMPARAȚIEI ”

22 mai

Teoria…comparației

Cred că cel puțin în ultimii cincizeci de ani modul românului de a privi realitatea și de a-și pune amprenta asupra sa a suferit o degradare perpetuă. Dacă tendința de a gândi comparativ e oricum specifică omului, românul și-a făcut o religie din acest mod de abordare. Admit că îngrădirea comunistă îndreptățea privitul peste gard cu gâtul lungit și ochii mari. După revoluție însă, omul a tot venit și plecat, nimic rău, aducând cu el poveștile a ce și cum e pe alte meleaguri, iarăși nimic rău. Numai că aceste evocări, coroborate cu posibilitățile de informare, au transformat această gândire comparativă într-o psihoză națională nesănătoasă, tradusă numai în în clișeul – ,,Păi știi cum e la x sau y ?”. Spun ,,numai în clișeul” deoarece da, știm cum e la alții, știm că-i mai curat, știm că nu-s munți de pet-uri în păduri ș.a.m.d. dar odată reîntorși nu facem decât să evocăm cum e acolo, să comparăm și mai nimic ca să înfăptuim puțin câte puțin, că peste noapte nu-i posibil. Ce-i mai îngrijorător e faptul că această comparație sterilă nu se manifestă doar la nivelul omului simplu ci și la scara unora prezumați mai capabili. Vin la TV și țipă sus și tare același clișeu la care eu răspund la fel, păi știm cum e la alții, numai că alții sunt alții, noi suntem noi. Noi avem soluții deștepte cu carul, dar le ținem bine la păstrare doar în teorii, alții (mai proști, că circulă și teza că românu-i mult peste alții ca intelect), alții nu au teorii atât de geniale, în schimb pun în practică…prostiile lor. Rezultatul …acolo este altfel ca aici, ,,altfel” numai bun pentru spiritul aplecat spre povești al românului.
Din păcate șezătoarea ,,cum e la alții” a devenit ocupațiune națională. Nu-i nimic rău a privi și la alții, dar când asta nu generează decât discurs de genul ,,la noi e o cloacă” și nimic faptic care să îndrepte puțin asta, atunci nu-i decât povestea omului cu posmagii. Altfel-ul visat și evocat nu-i așa doar o poveste, care comparată cu a noastră în vorbe, vine și aici. Nici vorbă. Gândirea asta comparativă seacă e în esență o pierdere, puțin câte puțin a identității noastre, de fapt o renunțare la ea de bună voie, afirmația doar de dragul vorbirii ,,aici e o mizerie, mi-e rușine că-s român, ați văzut …x-ii sau y-cii ?”. Cu siguranță că am văzut, dar x-ii sau y-cii sunt ceva mai responsabili și mai eficienți, tratează cu seriozitate totul, de la atitudinea pe stradă, la mersul la vot. Probabil privesc și ei peste gard, dar fiind mai pragmatici nu au vreme de atâta lirism ci pun în practică ce văd bun. Aici…comparația asta perpetuă fără a concretiza nimic practic cred că e depersonalizarea înceată și sigură a unei națiuni.

T.D.

Reclame
 

2 răspunsuri la „,, TEORIA…COMPARAȚIEI ”

 1. GT

  23/05/2011 at 21:09

  M-ai indus în eroare cu titlul :)))) Deşi textul nu e despre teoria conspiraţie el e unul bun şi spune un adevăr… că întorşi în România oamenii care apreciază ceva la ceilalţi nu pun în practică nimic din ce văd acolo.

  Nu ştiu, acolo par că o fac de frică sau de ruşine, dar aici e pe sistemul „las-o bă, că merge aşa”… şi cred că toată lumea s-a obişnuit să fie aşa… cred că ar fi aiurea pentru un român să se trezească mâine brusc că lumea e mai corectă… mai civilizată, mai curată… mai „ca afară” (nu ca în Africa)…

  Nu cred că e mai deştept românul decât ceilalţi, dar e mai descurcăreţ, ceilalţi sunt pragmatici… românii fac minuni când te aştepţi mai puţin şi o dau rău de tot în bară când au totul la dispoziţie…

  Cred că anii cât am fost mereu conduşi de alţii au lăsat în ADN-ul român… ceva…

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: