RSS

,, PRÂSLEA, FĂT FRUMOS ȘI ILEANA COSÂNZEANA”

17 mai

Poveste

 

A fost odată o țară minunată pe unde curgeau râuri de lapte și miere din care oamenii își ostoiau fericiți setea și foamea și zburdau veseli și fără de griji. Iar pe acest tărâm binecuvântat, o binecuvântare și mai mare s-a pogorât, venind pe lume un prunc cum nu se mai pomenise până atunci, dintr-o poveste de dragoste întrecând și imaginația shakespeariană. Și poporul i-a salutat venirea pe lume stând trei zile și trei nopți în fața…sobei și minunându-se de minune. Pruncul creștea în direct înconjurat cu dragoste, osanale și ursitoare ce-i prevesteau viitor nemaivăzut. Numai că se spune că un greu blestem s-a abătut peste palate și Ileana Cosânzeana n-a mai iubit pe Făt Frumos, ori invers și a început un lung șir de gâlceve ce a aruncat tot norodul în mare tristețe și a dezbinat țara în două de dragul odorului ce nu se putea împărți. S-au dus și la dreapta judecată care și ei i-a fost peste puteri a da tărășeniei de capăt. S-au adus și învățați care să tălmăcească gângurelile înalte ale pruncului, căci numai el ar putea ști. Iar odorul a râs și a plâns și a zis mama și tata uimind pe învățați și extaziind tot poporul ce nu mai contenea a se minuna: Prâslea a vorbit !!!, în ochii înlăcrimați ai părinților loviți așa greu cu damblaua blestemului înstrăinării și a dihoniei paralitice așa cum ziceau felcerii vremii. Însăși stăpânirea s-a oprit din drenarea râurilor de lapte și miere ce nu mai ticneau oamenilor bolnavi de grozăvia ce se petrecea și a chemat la sfat pe cei doi păliți de ucigă-l toaca spre a lămuri care-i treaba până nu-i prea târziu și Prâslea cel ales ar, ferească Sfântul, ajunge din palatele de cleștar în vreo casă obișnuită, laolaltă cu plozii de rând. Toată suflarea stătea cu inima strânsă și gurile uscate de teamă să audă că blestemul s-a rupt și odorașul care a uimit iar: Prâslea a vorbit din nou !!!, se află în loc luminos și plin de verdeață, departe de progeniturile vulgului și plevei.
Se zice că acel grozav blestem a cuprins iute ca fulgeru întreaga țară, în chip de molimă cum nu se mai văzuse de la ciuma becalizării ce pârjolise cumplit locurile și care încă nu se stinsese. Cei mai teferi i-au zis ciuma columbenizării. Își făceau cruce și închideau feresterele așteptând ca vreo minune cerească să strângă pe cei doi și să le curme suferința ori poate ca Prâslea să crească și să-i scurteze cu un cap.

T.D.

Reclame
 

3 răspunsuri la „,, PRÂSLEA, FĂT FRUMOS ȘI ILEANA COSÂNZEANA”

 1. G.T.

  17/05/2011 at 13:46

  Cu menţiunea că nu trebuia să pui şi acel „ciuma columbenizării” – ca să nu strici savoarea ideii (doar lumea şi-ar fi dat seama despre cine e vorba)… povestea ta s-ar fi putut petrece dacă nu în ţara făgăduinţei măcar „Undeva-n Balcani”, într-o ţară carpato-danubiano-pontică… în care deşi nu curge lapte şi miere… norodul vrea circ.

  Numai bine! 🙂

   
 2. alexandruoproiu

  17/05/2011 at 15:01

  Frumoasa poveste, dar sfatul meu e sa ceri cat mai repede drepturi de autor fiindca s-ar putea, la un moment dat, concretiza in „Constitutia Romaniei” si ar fi pacat sa nu profiti macar, daca tot suntem pierduti ca natie.

  Felicitari!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: