RSS

,, GÂNDIREA POLITICO-FOTBALISTICĂ ”

16 Mai

Gândirea politico-fotbalistică

 

Românul post decembrist, o bună parte, alături de dobândirea libertății de exprimare și-a câștigat și posibilitatea dezvoltări unui sistem de gândire special, o gândire politico-fotbalistică aș spune. Cum cele două domenii se află la degetul cel mic al oricui (am văzut elevi cu ghiozdan în spate trimițând la origini guvernul, cine știe, vreo învățătoare zeloasă și babe criticând sistemul de joc al selecționerului, în baza rudeniei cu dinamovistu de tacsu), românul, conștient de capacitățile sale, s-a gândit că adică de ce nu s-ar pricepe la toate, de ce nu și-ar infinitiza orizontul devenind chiar cum se spunea pe vremuri, multilateral dezvoltat ? Adică ce, cât poate fi de greu ? Drept urmare, înarmat cu vervă și dezinvoltură a purces pe drumul cunoașterii. Iar rezultatul este cel de acum, convingerea neclintită că se pricepe la orice, e mandatat să amendeze totul, expertiza sa fiind aproape nativă. Aproape, fiindcă fiind silitor și avid de știință, trântește meteoric și în paralel două, trei facultăți. Cine nu are nici bac-ul, nici o problemă, tot aia e, dacă oligofrenu de cutărescu are și master înseamnă că nu-i mare brânză e ca și cum ar avea și el. Cu bogatul bagaj ce oricum îl avea de la mumăsa și tatăsu (autodidacți că atunci regimul odios nu permitea două, trei simultan) și atestarea scriptică a faptului că și-a tocit coatele, tipul devine, deși era, omniscient și omnipotent. De fapt mai mult omniscient ,,tăt știe, tăt cunoaște”. El nu exprimă opinii însoțite de decentul și de bun simț ,,este părerea mea”, nu, el pune verdicte fără drept de apel, el nu comunică și nu polemizează civilizat, el monologhează și conferențiază, emite rezoluții cu valoare de axiomă, vai de cel care nu-i de acord. El  nu dialoghează ci trântește reproșuri și amendamente. Dacă totuși, ipotetic, este nevoit să apeleze la argument, acesta e în pălărie, studiile. Cine nu cade din prima pe jos, nu-i nimic, urmează clasicul ,,cineva spunea…” sau zdrobitorul ,,mai deschide cartea…”. Cine însă și care carte…asta…e bine să nu dezvoltăm. El știe, pur și simplu știe și cunoaște ,,tăt” și ce spune el e lege și nu opinie personală sau mă rog, viziune proprie.
Cât despre partea potenței, eh, aici e mai greu. Spunem noi că mai greu, el spune că latura faptică e mult sub nivelul său, ceva pueril care nu merită efortul său. De putut ar putea ușor și el, ,,tăt ar putea” nu-i vorbă, însă…nu-și pune mintea. Și eu zic că bine face, dacă ferească Dumnezeu, prin absurd, ceva l-ar îmboldi spre vreo întreprindere palpabilă, cred că… Dar nu-i cazul, job-ul și harul său nu este …,,nici să facă politică, nici să joace fotbal”, deși nu-i mare lucru, menirea sa e doar aceea de a critica. Greșit ,,a critica”, critica e ceva pozitiv când e argumentată și dublată de măcar un dram de concret personal în problematica ce face obiectul criticii. Nu este însă critică, este doar ceva ce seamănă cu plina de încărcătură și cunoaștere ,,bă ești prost…”.
Care ar fi cauza gândirii politico-fotbalistice ? Eu cred că falsa percepție asupra lui ,,a ști” și educația precară în spiritul ,,mamă, tu ești cel mai deștept”. Credința unor români că sunt polivalenți e doar crasă superficialitate fie moștenită, fie dobândită. Dobândită ajutați de un sistem dement de instituții superioare de învățământ, care în mod inconștient permite și facilitează ușor cantitatea, cât mai multă, în detrimentul puținului optim, necesar, profund și de calitate. Așa însă românul e ,,tobă”, orice și oricât, știe atât de mult și variat încât nu se poate nicicând hotărî în ce direcție s-o apuce, practic. Își ocupă tot timpul cu gândirea politico-fotbalistică, amendând totul de-a valma, ca un milițian care n-a dormit bine.

T.D.

Anunțuri
 

4 răspunsuri la „,, GÂNDIREA POLITICO-FOTBALISTICĂ ”

 1. daurel

  16/05/2011 at 15:38

   
 2. ela1l

  16/05/2011 at 21:38

  Bine punctat! 😀

   
 3. Pingback: lila | zing.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: