RSS

,, TURMA ”

04 Mai

Turma

 

Protestul, ca formă de exprimare a unor nemulțumiri colective, este o mișcare normală în mai toate țările, o instituție, un instrument recunoscut și reglementat, un drept. S-ar zice că forța sa constă în proporția și coeziunea manifestării, a limbajului comun și de ce nu a disciplinei, spre a nu fi compromisă și discreditată acțiunea plus organizare la nivelul reprezentării, lideri lucizi și carismatici. Cu alte cuvinte turma perfectă, întrunind în detaliu toți parametrii de gregaritate, condiție de căpătâi pentru a nu se alege praful atât de masă cât și de scopurile constituirii ei. Dacă în lumea animală scopul ar fi supraviețuirea, în cea umană…cam tot ceva legat de trai ar fi, cu diferența că turma se naște ad-hoc, are caracter temporar și de obicei e foarte vehementă.

Acestea fiind zise, având în vedere spiritul de turmă foarte dezvoltat prin aceste locuri, românul ar trebui să fie protestatarul perfect. Și totuși, în mod paradoxal, e lamentabil, spre penibil și la acest capitol. Toate mișcările de protest pe care le-am văzut la noi sunt mai degrabă o comedie nebună. Grupul odată constituit cu chiu și vai prin ,,priceperea” liderilor sindicali sau a altor organizatori, începe spectacolul. Fiecare așa zis protestatar vorbește pe limba sa, o bună parte sunt prezenți ca la picnic sau la plimbare, câțiva amenință disperați că-și dau foc, alți mulți cântă și joacă de mama focului, vreo sută se îmbulzesc să apară la tv, altă sută sunt agitatori infiltrați, câțiva se răfuiesc cu forțele de ordine, liderii zbiară în portavoci demagogii neînțelese și majoritatea își privesc ceasurile că mai au și alte treburi. La final apar organizatorii congestionați la față și trag concluzii halucinante: o manifestare grandioasă, de nivel planetar prin proporții și vehemență, de amploare nemaivăzută, țara întreagă fierbe ca un boiler ! Să fim realiști, tot ce inspiră aceste lucruri la noi e doar halimachi și comedie, s-ar tăvăli de râs și o turmă de oi de așa adunătură în care unii behăie, alții mugesc iar ceilalți găgăie și cotcodăcesc.

Aș zice totuși că-i o laudă să spunem că românul are spirit de turma. Turma are organizare și reguli clare, legități și valori proprii, scopuri și direcții clare și serioase, constituită din rațiuni la fel de serioase. Ori turma românească se constituie doar la imboldurile cunoscute: se dă ceva gratis, se cască gura, se stă degeaba, reduceri, manifestări electorale cumpărate, mitinguri aranjate cu presiuni, aghezmuri sau sfinte moaște și alte rațiuni din această sferă, neunitare, artificiale și inutile. Când chiar vine vorba a se organiza o turmă serioasă, brusc se naște în român conștiința că el e un solitar, un independent, nu face el ca toată lumea. El iubește doar turma spontană unde să-și dea întreaga măsură a tembelismului nativ. Mai corect ar fi să numim adunătură, strânsură tot ce pare și suntem tentați să numim aici turmă. Poate că dacă ar exista așa ceva prin aceste locuri, altul ar fi mersul. Dacă există o turmă perfectă, aceasta e turma protestului, utilă în multe cazuri. Dar nu-i cazul la noi. Findcă oricum individual mulți pureci nu se fac. Ori adunătura, strânsura, nici atât. Nu le unește nimic decât apetitul de îmbulzeală și căscat gura.

T.D.

Anunțuri
 

2 răspunsuri la „,, TURMA ”

  1. ela1l

    04/05/2011 at 17:13

    Subiectul meu preferat: turma 😀 As fi insistat insa pe acea turma care e condusă de un lider… nevăzut.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: