RSS

,,OBOSEALA”

26 Apr

Oboseală

 

În afară de cele arhicunoscute, românul, în subsidiar, mai acuză vehement ceva: o mare, o imensă oboseală, materializată într-o jeluială și văicăreală perpetuă. De la elevul de școală generală, surmenat de atâta volum de știință, până la pensionarul tehui de încurcat lumea, toți acuză epuizare: rupt, frânt, terminat, bușit, extenuat ș.a.m.d. Desigur oboseala este specifică oricărui organism, numai că se pare că românul sărmanul e mai plăpând, mai firav și obosește mai repede ca alții. Probabil reminiscență din vremuri apuse când omul muncii, indiferent de randament era slăvit și glorificat, aură sub care se odinea în voie. Chestiune care odată întipărită genetic solicită, dacă repaos prelungit nu se poate, măcar semnalarea sonoră a oboselii, în esență a martiriului pe care îl reprezintă munca și orice activitate în general diferită de somn și TV. Evident, constituția nu-i permite, nu atât cea fizică, cât cea mentală. Păi e posibil să petreci 8-12 ore/zi la serviciu ? Și după ce că pierzi atâta timp, viața trecând pe lângă tine, mai trebuie să și depui efort ! Asta da, într-adevăr, zdruncină moralul, îl ruinează. E doar folclor românesc faptul că remunerația vezi Doamne… Așa, ce-i cu ea ? Da, e mică, de foarte multe ori însă proporțională cu efortul depus, să fim realiști. Nimeni pe lumea asta nu plătește studii și facultăți, în care românu-i beton și din care ar dori să trăiască stând, nu, singura plătită e munca, lucru care dă însă frisoane și oboseală. Adică fac domnule 2-3 facultăți și apoi să muncesc ca robu ? Mda, din păcate cele 2-3 facultăți sunt în enorm de multe cazuri eufemism pentru trândăveală și nemuncă. Iesit de pe băncile dulci ale școlii, gata epuizat, ce urmează e clar – oboseală perpetuă, văicăreală, chipurile lipsa de job-uri, dar din alea unde să nu faci nimic etc. Cei deja înregimentați în muncă își dau rând la a-și afișa suprasolicitarea și supliciul la care sunt supuși.

Oboseala…un popor obosit. Indiferent de remunerare oboseala din oase nu cred că va ieși curând. Indiferent de leafă același drag și spor va fi. Asta este, constituție mai firavă, fire poetică, melancolică, contemplativă…munca-i pentru sclavi !

T.D.

 

3 răspunsuri la „,,OBOSEALA”

 1. ela1l

  26/04/2011 at 12:16

  Într-adevăr, un popor obosit și… bătrân 😀

   
 2. gabriela

  27/04/2011 at 10:17

  Noah…uite aici ai spus niste lucruri foarte interesante despre caracterul romanului, care e mereu obosit de viata. In ce priveste absolventii de facultati, cei mai multi pornesc cu ideea ca, avand diploma in mana, trebuie musai sa fii sef. facultatile sunt niste scoli de sefi. 🙂 Putini sunt cei care se gandesc ca fac o facultate ca sa fie mai bine instruiti intr-un domeniu. Si mai putini sunt cei care cred ca trebuie sa avansezi in cariera pornind de jos si trecand prin toate etapele, nu fentand. Dar…ce sa-i faci? Asa cuntem noi, un popor de sefi, cu multe orgolii, multa prostie, lene si saraci. O recenta statistica eropeana ne claseaza pe locul doi in Europa in ce priveste dificultatile de citire. Studiul arata ca, 40 la suta dintre romani, citesc cu mare greutate un text la prima vedere. Cati or fi analfabeti? Dar suntem mandri de defectele noastre. Cel putin aici, suntem pe pozitie de lider.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: