RSS

,, CALEA PIERZANIEI ”

23 apr.

Calea pierzaniei

 

Geta a fost dintotdeauna o femeie bisericoasă. În fapt, religioasă căci practica curentă a frecventării lăcașelor de cult e dublată cu aprofundarea în particular a Sfintelor Scripturi mereu revelatoare de noi și noi învățături călăuzitoare. Mai mult decât călăuzitoare, preventive. Deoarece, calea pierzaniei fiind bătută de atâtea și atâtea suflete rătăcite, e mult mai simplu să previi decât să combați, o ființă pornită pe drumul acesta e greu de deturnat și repus pe dreapta direcție. Prin urmare cele sfinte au jucat un rol hegemonic în viața sa și evident în ocupațiunea de creștere a celor doi copii. Grija de a-i feri de calea cea patronată de necurat a fost întotdeauna o prioritate. Și ce metodă mai eficientă poate exista decât nordul călăuzitor al sfintelor canoane bisericești. Copilul e copil, fragil și influențabil, oricâtă restricție lumească i s-ar impune, el tot va absorbi germenii cei malefici ai direcției greșite. Însă cuvântul sfânt e altceva, nefiind ceva palpabil și perceput ca și coerciție frustrantă, i se inoculează și-l ferește de pericole. Asta dacă este transmis cu intensitatea și harul adecvate. Iar dacă cineva era în stare să înfăptuiască așa ceva, ei bine Geta era omul.

Lucru împlinit de altfel. Necuratul este abil și perfid luând diverse chipuri, înfățișări și atitudini. Cât copiii au fost mici a fost mai ușor, când s-au mărit lucrarea duhovnicească a trebuit amplificată proporțional cu ispita. Tutunul, alcoolul, dezmățul adolescentin cu toate aspectele sale nu sunt decât primul pas pe drumul cel fără de întoarcere al pierzaniei. Nu a fost ușor să-i ferească de toate acestea. A trebuit să uziteze de întregul său arsenal de grijă maternă și spiritualitate spre a-i conștientiza să se ferească singuri de cei cu asemenea înclinații, adevărate victime ale cornoratului. Și cum adolescența e zbuciumată și plină de așa ceva vigilența e esențială, grija evitării oricărui contact contaminant e piatră de temelie. Nu cu puțin efort a reușit, perioada critică fiind depășită, anii studenției au fost doar desăvârșirea unei educații întru neapucarea pe căi obscure pe care majoritatea le încearcă periclitându-și grav cele creștinești. Nu a fost și cazul băieților săi, atenția sa și canoanele i-au ținut departe de toate acestea și de toți cei ce le încearcă.
Eu mă opresc aici. Au trecut ceva ani de atunci. Cei doi băieți, oameni mari acum, locuiesc împreună protejându-se reciproc de ispitele necurate și venerându-și mama care i-a îndrumat pe calea dreaptă. O cale luminată numai de învățătura divină și de mamă, neîntinată vreodată de vreun alt seamăn. Dar ucigă-l toaca nu se lasă bătut ușor și, cum îi place lui, la cotituri, pândește. Diabolic cum îi este felul, s-a metamorfozat de astă dată în două…domnișoare. Femeia fiind și ea bucățică din planul cel malefic originar, a retezat fără milă cordonul ombilical dintre mamă și copii. Nefiind însă nici o ancoră cu…cu omul, ființă păcătoasă și corupătoare, au rătăcit în derivă și pusnicie pe calea cea dreaptă până Domnul s-a milostivit a-i ridica la ceruri din niște motive ce nu merită pomenite.

T.D.

Reclame
 

2 răspunsuri la „,, CALEA PIERZANIEI ”

  1. Stoleru Marius

    01/05/2011 at 11:23


    Cu dedicatie speciala.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: