RSS

,,METODE VECHI ȘI NOI”

21 apr.

Metode vechi si noi

 

În acest an Mărioara s-a hotărât să renunțe puțin la…tradiționalism. Mai exact, s-a decis să exprimenteze un pic, lăsând deoparte metodele clasice, învățate de la bunica sa, de a pregăti toate cele necesare mesei de Paște. Abilități perfectate în timp încât și cu ochii închiși ar fi reușit să rezolve totul. Dar, vine o vreme când e bine să mai ieși din tipar și să lași noul, ineditul să-și facă loc și să înlocuiască clasicul, uneori depășit sau insuficient adaptat la prezent. Suntem noi românii pricepuți la de ale gurii, dar nici alții n-or fi morți de foame și or face lucruri bune, se mobiliza ea. Așadar, a decis, va face totul după metode moderne, avangardiste, chiar științifice dacă vreți, exacte, în contradicție cu gastronomia folclorică obișnuită, transmisă pe cale orală din gospodină în gospodină, cu adaosurile de rigoare. Nu, de data asta va lucra ca la carte, fără artificii și improvizări, fără potriveală din ochi și după gust, va face totul cu exactitate și precizie. Rezultatele nu pot fi decât un succes în trend cu vremurile.
În timp ce Nelu bifa sistematic produsele din lista de cumpărături atent întocmită, ea, cu ochelarii pe nas, mai făcea un scurt briefing printre indicațiile din revista culinară, minunându-se: Hm, ce simplu și eficient…m-am chinuit atâta cu chestii de pe timpuri…și ce bine poate să arate ! Totul fiind pregătit iar Nelu izgonit din zona bucătăriei, cu poruncă fermă ,,nu-mi umbla pe aici să mă încurci”, a purces cu câteva cruci mari la pascala și inedita întreprindere.
Acum, și eu ca și Nelu nefiind de față, nu știu cum au decurs lucrurile. Știu doar că în sâmbăta Paștelui am auzit-o plângând în sughițuri și monologând sonor – ,,…de unde să știu eu cât e x mililitri, decilitri, șapteșcinci de grame, draci pansați, escrocii ! Eu știam sigur, o lingură, o cană de aia roșie, un pahar cu picior…ooooooooffffff Doamne, parcă-i lecția de fizică ! Sună repede la magazin, poate mai au cozonaci, pască…decilitrii mamii lor !”.

T.D.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: