RSS

,, TERORIȘTII ”

26 mart.

Teroriștii

Una dintre cele mai triste moșteniri a regimului comunist este pensionarul. Și nu orice pensionar, ci acela plin de nostalgie și de ură împotriva a tot ce mișcă. Este foarte ușor de recunoscut pe stradă. Merge în așa fel încât să  înlesnească cu orice preț un acroșaj cu vreun alt pieton asupra căruia să se năpustească apoi pe motiv că ar fi vrut să-l asasineze. Pentru asta adoră locurile aglomerate. Cu capul între urechi, cu priviri fixe și dușmănoase, nu vede și nu aude. Asta doar aparent, e o stare de latență fizică, simțurile îi sunt încordate la maxim, adulmecând orice oportunitate de gâlceavă sau făcut scandal. Și ce ocazie mai perfectă ar fi decât o coadă sau o buluceală. Adoră aceste forme de interacțiune umană, fără legătură cu mobilul lor, doar moment propice de a-și da-n petec. Piețe, mall-uri, reduceri, moaște, agheazmă, orice. Gustă din plin ceea ce s-ar zice că-i o plagă a sărăciei, gustă la intensitate maximă îmbrânceala și cearta, îl tonifică, bunăoară baba care fugea cu bormașina cât o mitralieră în mâini, înhățată la promoție o strângea la piept ca pe ceva drag. Totul sub pălăria – Ieftin ! Noi murim de foame ! Statu face genocid cu noi !
Satisfăcut pe deplin de turul de forță, își continuă epopeea zilnică și îl zărești traversând strada, ostentativ, cu cea mai mică viteză posibilă, implorând cerul ca o coloană cât mai mare de mașini să se formeze, să claxoneze, spre a se putea opri în mijlocul străzii și sudui copios. Intră la farmacie, înjură ca la ușa cortului otova farmaciste, Guvern, casa de sănătate că nu-i dă fără rețetă, pleacă și în jumătate de oră revine cu rețeta ce o avea în buzunar. Dar între timp a dat o raită prin piață, a făcut o mică coadă, a făcut nesimțită și bagaboantă o tânără grăbită care i-a adresat un ,,mă scuzați” și în sfârșit, ajuns la tejghea, exasperează un sfert de ceas toți clienții din spate cu tot felul de pretenții și întrebări stupide adresate vânzătoarei. În final nu cumpără nimic ci doar îi atrage atenția că-i o escroacă și o dobitoacă. Se întâlnește cu un confrate cu care, exact în mijlocul drumului evocă cu patos vremurile apuse, inebunind trecătorii nevoiți să-i oclolească.
Ajuns la bloc, își face auzită vocea în liniștea scării, ecoul poartă frânturi – ,,fir-a-ți ai…nenorociți…hoți…”, pe ton ridicat. Din dosul ușii pândește pe vizor dacă remarcile au avut vreun efect și a ieșit cineva. Ocărăște cu obidă, pașii erau doar ai unor copii. Se hotărăște ca de după perdea să monitorizeze parcarea dar o știre bombă îl deturnează – s-a deschis un magazin cu produse confiscate de stat. Își mobilizează ortacul și pornesc în trombă spre locul cu pricina unde atmosfera e copleșitoare, tambălău, țipete, îmbrânceală. Se integrează rapid, reușesc chiar să scuipe un jandarm și să trântească la pământ o altă babă roșcată, operată, după propriilele spuse. Pentru ca arhetipul cu pricina este în general ,,operat” și ,,nu are voie să stea în picioare” plus pietre la rinichi și ,,cu inima”. Dar să revenim, nu-i momentul acum de boli, se apropie de intrare, intră…stupoare, n-au mai rămas decât câteva unelte agricole și niște jucării chinezești. Tot e ceva. Sunt zăriți pe seară, unul cu o cazma în mână, celălalt cu o trompetă cu ciucurași roz, cer vehement în gura mare în spatele blocului căderea Guvernului și mărirea pensiilor.
Se lasă seara și odată cu ea dispare la TV și teroristul cu cupon. Dar e și mâine o zi.

T.D.

 

Reclame
 

Un răspuns la „,, TERORIȘTII ”

  1. daurel

    27/03/2011 at 5:20

    Pensionarii devin majoritari, insa nu se pot coagula intr-un partid; sunt si ei romani…

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: