RSS

,, CU SPECIFIC ”

13 mart.

Cu specific

 

Plaiurile mioritice sunt guvernate de două aspecte antagonice: ignoranța și preocuparea excesivă. Oricât de opuse ar părea, veritabile extreme, ele totuși conviețuiesc în deplină pace și armonie, făcând din băștinașul acestor locuri un individ aparte. Un boem în convulsiile problemelor de nivel macro, globale. Cum vine asta ? Păi simplu, se numește adaptare, așa cum celebra și folclorica trestie se unduie în funcție de direcția vântului, la fel și bipedul confrate din celălalt regn o face, în funcție de oportunitatea momentului.
Pe scurt. În general mioriticul e impasibil în fața problemelor globale: Ce mă interesează pe mine revoltele din Africa ? Ete, acu, nu mai pot eu de încălzirea globală ! Așa și, i-a lovit cutremurul, lasă că  am altele ma grele pe cap… ș.a.m.d. În aparență un cinism feroce, izvorât din faptul că oamenii sunt sută la sută concentrați asupra propriei tarlale. Nimic mai fals, doar ignoranță. Pe de altă parte are loc și inversa: Trebuie să văd neapărat, sunt probleme globale, ne privesc !, Cum să nu mă uit, contextul geo-politic se schimbă !, Ce cataclism, ce tragedie, nu putem rămâne reci ! ș.a.m.d. S-ar zice că există o conexiune trup și suflet la pulsul mondial, ce îngrijorează și preocupă. Iarăși, nimic mai fals. Pe omul acestor plaiuri nu-i interesează ograda noastră, darămite… E doar un bun prilej de a mai sta puțin degeaba, sub aparentul imperiu că-i îngrijorat peste poate de soarta lumii. De unde…ocazie unică de a mai pălăvrăgi la radio șanț, cu mâinile-n sân.

Prin urmare, atunci când autohtonul e bântuit chiar și de o minimă sarcină, ea devine o piatră de moară și tot ce-i în jur poate cădea, ignoranță absolută. Când contextul spune că…se poate amâna…poate chiar ocoli, preocuparea devine maximă, e confortabil să urmărești relaxat un tsunami live sub pretextul copleșirii de importanța momentului. Totul se află la extreme sub spectrul falsității, a lipsei de cultură civică, a statului degeaba și a unei nevoi de a epata specifică zonei. Aici nu vom întâlni preocupare sau solidaritate sinceră, dar nici ignoranță pură, fiindcă mai mereu ochii autohtoni văd bârnele altora. Numai extreme strâmbate și ele și falsificate de demni urmași ai ciobănașului lasă-mă s-te las.

Calea aceea de mijloc care dă frumusețe omului, trăsături umane și căldură, nu există, oricât de trâmbițată ar fi căldura românului. O fi existat în alte vremuri, acum…fie dinți încleștați, fie hlizit bolnăvicios, pe variate teme.

 

T.D.

 

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: