RSS

,, CARISMA ”

10 Mar

Carismă

Un om care poartă pe umeri povara titulaturii de director cu siguranță trebuie să întrunească o serie de calități. Director plin, adjunct, general, general-adjunct ș.a.m.d. nu contează ce urmează după, prima specificație subsumează automat niște atribute obligatorii. Iar unul dintre cele mai importante este fără îndoială carisma. Dacă …meritocrația mai doarme în spatele ușii bine păzite de un înger cu tocuri cui și unghii ca focul, ei bine prestanța nu-și permite acest lux. Ea trebuie să se facă simțită, să dea ritmul, să insufle, să inspire oamenii și, de ce nu, să le dea puțină teamă, întotdeauna un dram de așa ceva dă un imbold binevenit.

Cam așa gândea și Haralambie Dulgheru, director într-o instituție bugetară. Carisma sa era proverbială, dacă cineva părea omniprezent, dominând totul în jur, el era acela. Mic de statură, cu burtică tinzând spre țeluri înalte și chelie ce releva o musculatură cerebrală intens lucrată, emana energie pură de la prima oră. Manageria instituția folosind toate trucurile pe care doar un director le cunoaște. Iar cel de căpătâi era – Nu lăsa carisma să doarmă în spatele ușii !

Prin urmare și având în vedere că instituția poseda multe uși, fiecare dintre ele reprezenta o imensă provocare pentru Dulgheru. Dacă pentru angajatul profan ușa e un simplu paravan, pentru el e un concept, izvorul carismei și necesită o abordare specială. Poposit în fața unei asemenea redute, se oprea, se concentra, își canaliza energiile sprea o asalta cu maximul impact ce-l putea dezvolta masa celor 110 kg ale sale, făcând ocupanții incintei să tresară îngroziți. Totul era subliniat cu revenirea ușii în poziție inițială, ajutată de o mișcare a mâinii în timp perfecționată, ce făcea ca timpanele să plesnească. Părăsea locul în același mod, fără a face vreo observație, dar abordarea făcea totul, prestanța momentului nu avea nevoie de cuvinte. Sub acastă formă umbla liberă din birou în birou întreaga zi.

Ce mândrie îl încercase când tipul de la financiar leșinase, strivit sub această emanație de forță ! Sau când frecvent cafelele poposesc pe hainele nefericiților care au ghinionul ca tocmai atunci să le sorbească. Jubilează știindu-se temut. Îl porecliseră ,,Berbecul”, o știa, ei și ? Semnifică forță, energie, prestanță în esență. Periodic, dădea întreaga măsură a capacităților sale carismatico-cinetice, utilizând preferata sa, delicioasa lovitură de picior în zona încuietorii. E o desfătare rară dar pe care și-o oferă din când în când, întru întărirea anvergurii sale.

Se poate că unele…ecouri să fi ajuns la urechile ministerului, fiindcă într-o zi l-a vizitat un conțopist tinerel, vorbindu-i cu zâmbetul pe buze despre pensie, odihnă…din astea. Drăcia dracului !, l-a repezit pe puță ăsta. Cert e că tipul a părăsit biroul, manevrând cu o dexteritate diabolică și infernală ușa, lucru care l-a umplut de…invidie, respect…pe Dulgheru. S-a grăbit să-și înainteze cererea de pensionare spunând – Trebuie să facem loc tinerei generații, vine în forță !

T.D.

Anunțuri
 

Un răspuns la „,, CARISMA ”

  1. esoel

    10/03/2011 at 13:53

    fiecare nas isi are nasul!

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: