RSS

,, STRES OCUPAȚIONAL ”

28 Feb

Stres ocupațional

O dimineață de luni mizerabilă este sinonimul unei zile de luni mizerabile și implicit semnul ce prevestește o săptămână în aceeași notă. Este o teorie pe care Fane a realizat-o pe deplin abia în momentul în care a intrat în rândul pensionarilor. Chestiunea derivă din ceea ce se numește stres ocupațional. În viziunea sa, flagelul acționează nu așa cum s-ar crede, țintit pe ramura activă, ci dimpotrivă, el lovește cu predilecție categoria trecută la binemeritata odihnă. Aici e cheia problemei – binemeritata odihnă – o sintagmă ce poartă mult mai multă încărcătură și consum psihic decât ar părea. Doar cine nu se află în pielea omului devenit casnic nu realizează apăsarea și nu conștientizează că pensia nu este deloc o ocupațiune lipsită de griji. Dacă stresul job-ului macină psihicul și-l face sensibil și irascibil la orice semn prevestitor de o zi sau o săptămână înegurată, ei bine asta e nimic pe lângă stresul binemeritatei odihne, un context ce poate genera mult mai ușor clipe mizerabile.

De asta Fane s-a convins pe deplin, după doar două luni de repaos domestic, interval în care a acumulat mai mult stres ocupațional decât în toți cei treizeci și cinci de ani de activitate deloc ușoară. Pe atunci nu lua în seamă micile elemente genratoare de nori negri asupra stării de spirit, probabil nici nu erau de luat în seamă, acum însă este cu totul altceva, parcă toate energiile negative se coalizează periodic spre a-i face abordarea pe termen scurt una cenușie. Iar când acest complot aproape ocult se produce luni dimineața, nu poate fi decât oracolul ce prezice o săptămână mizerabilă, în contextul în care peisajul ar trebui să fie acela al binemeritatei odihne. Ce ironie, ce glumă proastă !, și-a spus el amărât și sumbru, presimțind clipe halucinante, atunci când, la prima oră, ea a trasat imperativ:

–         Hai, ai trândăvit destul ! Pui mâna pe aspirator și faci bec ! Dar ca lumea, nu ca săptămâna trecută !

Apăsat de stresul misiunii, cu sentimentul unui damnat, se gândea la dulcile vremuri de la birou, nu ușoare, dar nici atât de apăsătoare.

T.D.

 

Un răspuns la „,, STRES OCUPAȚIONAL ”

  1. daurel

    28/02/2011 at 8:46

    Corect !
    la pensie se platesc pacatele tineretii…

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: