RSS

,, FOBIE ”

23 Feb

Fobie

 

Problematica prostiei e mult mai complexă decât pare. Dincolo de proști și neproști, de prostii sau lucruri inteligente, cu relativitatea de rigoare, chestiune are o fațetă și mai dramatică, ce iscă frustrări și conflicte și consumă energii, prezentă la ambele categorii și anume fobia de ,,a nu fi luat drept prost”. Elementele specifice atributului nu mai contează, totul se reduce la o problemă de imagine, de orgoliu, de mândrie. Nici nu mai contează nivelul celui ce ar încerca așa atentat, doar bănuirea unei asemenea intenții crează neplăceri lăuntrice grave, surmontabile doar prin supunerea atentatorului oprobiului public, învățarea lui minte printr-o lecție care să arate cine-i șeful și care să aline orgoliul rănit. Lecție care cel mai adesea constă în virtuozități de natură verbală și nu faptică, grele, presărate cu trimiteri prin diverse locuri, epitete și metafore de pe un teren neutru, neaparținând nici proștilor, nici neproștilor, ci segmentului numit mahalagism sau, popular, porcăială pentru apărarea blazonului.

Fobia ,,de a nu fi luat drept prost” cam aici duce când se acutizează și atinge un nivel apreciabil, din multiple motive. Rezultatul acțiunii de a demonstra oricând și oricui, paranoic, că nu ești prost, este în final prăbușirea de-a valma în mâzga puerilului și a bălăcărelii. Totul pentru că omului i se năzare sau nu, nevoia de a riposta este imensă când ceva pare a face trimitere la prostie. Iar arma cea mai la îndemână este invectivul, alte căi necesită timp iar orgoliul nu are atâta răbdare. În consecință se naște o nouă dimensiune, cea a porcăelii, unde chiar devine imposibil a separa apele.

Până la urmă temerea ,,de a nu fi luat drept prost” este cel puțin o preocupare prostească care mai mult discreditează decât aduce vreun beneficiu.

 

T.D.

 

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: