RSS

,, REABILITARE ”

09 Feb

Reabilitare

Didina, casnică de când se știe, trece prin momente decisive, chiar dramatice. Un zbucium lăuntric și nu numai, pe care numai cineva cu un ascuțit simț domestic, perfecționat în ani și ani de pasională roboteală între patru pereți îl poate înțelege. Nu oricine poate desluși tainele acestui univers complex.

Totul s-a declanșat în momentul în care a avut revelația, mai simplu spus, pentru a nu complica și mai mult problematica și așa abstractă, de când a făcut constatarea. Una teribilă, de-a dreptul zguduitoare și anume, gradul precar de…civilizație al lui Grigore. Da, da, chiar el, cel al cărui nume îl poartă de mai bine de treizeci de ani. Ce este și mai supărător și frustrant este cuprins într-o simplă întrebare – Cum a fost posibil ? Cum a fost posibil ca atâta amar de timp, grobianul să se strecoare neobservat cu această tară, înșelându-i în mod sistematic vigilența ? Cum a fost posibil ca atâta vreme apucăturile îngrozitoare să-i treacă nesesizate și necorijate la timp ?

Dar, să fim expliciți. În ce constau aceste grave neajunsuri, chiar malformații ? Le vom enumera în ordinea importanței statuată de însăși Didina și pe care Grigore o minimizează la maxim prin: ignorarea cvasitotală a instrumentului botezat aspirator cât și a variantei sale manuale numită mătură și făraș, toleranța inimaginabilă față de scame și praf, deformații oftalmologice ce împiedică sesizarea petelor de pe geamuri, lipsa cultului frecării gresiei și a faianței la intervale bine stabilite, dexteritate insuficientă în ceea ce privește împăturitul hainelor în șifonier. Ar mai fi și altele, dar am prezentat doar pe cele mai cumplite hibe.

Ei bine, cu așa lacune, se justifică retorica ei întrebare – Cum a fost posibil să se fofileze aproape o viață de om ? E de înțeles zbuciumul ei, în căutarea răspunsului, răspuns care ar putea fi și cheia îndreptării lui, a recuperării și reabilitării unui bărbat plecat pe calea pierzaniei, înainte de a fi prea târziu. Și, cum știm, problemele cele mai grele, au soluțiile cele mai la îndemână, trebuie doar văzute. Iar Didina nu face rabat, răspunsul l-a rostit chiar ea, în momentul în care amenda pe Grigore pentru insuficiențele lui. Sigur, a ajutat-o și el să vadă răspunsul, dar așa-i într-o căsnicie, sprijin reciproc, nu ? Iată momentul, într-o dimineață de luni:

–         Musiu, cum de n-am realizat până acum deficiențele tale ? Cum am fost așa oarbă, ai tăiat o viață frunze la câini la serviciu toată ziua, iar eu…da gata, acum măcar, că te-ai pensionat, e timpul să-ți bagi mințile în cap !

Au urmat niște zgomote ciudate, atunci mi-am dat seama și de ce glas sonor are Grigore, rostind apăsat cuvinte ca muncă, serviciu, leafă, pensie…în niște fraze mai lungi…

Actualmente, Didina a depășit momentul grozavei revelații, iar el, cu o tristețe imensă o spun, e evident, este irecuperabil…

T.D.

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: