RSS

,, MÂNDRIE …”

08 feb.

Mândria

 

Mândria este o chestiune deosebit de serioasă, cu care nu-i de joacă. A aduce atingere acestui sentiment, acolo unde el este prezent în cantități apreciabile, este echivalent cu a-ți fabrica în mod gratuit un dușman. Este ca și cum ai călca în picioare eu-l unui individ, un individ aparte, conștient de calitățile proprii, de demnitatea care o întruchipează, izvorâtă nu din nimic, ci dintr-un ansamblu de elemente existențiale, pretabile a fi puse la loc de cinste și laudă. Cu alte cuvinte, un set de principii și norme, atât teoretice, cât și faptice, de o valoare recunoscută și incontestabilă, care guvernează, ghidează și caracterizează existența unui om. Prin urmare, a leza acest sistem de neclintit, a-l lua în derâdere și desconsidera prin acțiuni voite sau nu, atrage de la sine o aversiune destul de serioasă, o reacție chiar brutală din partea celui ce simte că mândria i-a fost chiar și numai puțin terfelită sau doar s-a atentat la așa ceva. Se cheamă lipsă de respect, jignire, desconsiderare fățișă a unei entități care chiar are cu ce se afișa, fără a-i fi jenă nici o clipă de ceea ce înseamnă și reprezintă. Iar atunci când, în general, asta este statuat și printr-o recunoaștere formală, ei bine atunci este o acțiune de-a dreptul odioasă și cu vădite intenții de factură suburbană, demersul de a denigra și călca sub bocanci o mândrie.

Iar de asta m-am convins pe deplin. De sensibilitatea și de caracterul neprețuit al chestiunii. E și normal, fiind clădită pe temelia sănătoasă a valorii și calităților proprii, ea trebuie apărată de orice factor extern anacronic si retrograd care ar tinde s-o persifleze și să nu-i acorde ceea ce merită. Asupra acestui lucru mi-a deschis ochii Ilie a lui Curcă. Aveam de săpat o pivniță și la cine să apelez…la Ilie, la Ghiță și la Gogu, contra cost, desigur. Pe Ilie l-am găsit cu coatele pe gard. Când a auzit oferta, siderat s-a apropiat, m-a luat de după umeri și a rostit apăsat, cu toată mândria omului conștient de sine:

–         Uite ce e moșule…vremurili ălea cân’…cu ziua s-a dus. Acu’…je are leafă…socialu’, așa că s-a dus timpurili ălea…

L-am întrebat dacă și Ghiță și Gogu au devenit tot…salariați…

–         Toți e cu leafă !, mi-a răspuns mândru, ca reprezentant al unei categorii de vază.

 

T.D.

 

Reclame
 

3 răspunsuri la „,, MÂNDRIE …”

 1. Stefania Doriana

  09/02/2011 at 4:45

  Frumoase postari ! Blogul tau este minunat !

  Eu sunt o bloggerita incepatoare , si am nevoie de putin ajutor pt a ma integra mai usor in lumea bloggerilor scriitori !

  Ai fi interesata de o promovare reciproca a blogurilor noastre prin bannare publicitare ?

  Astept un mail ( doryanna_324@yahoo.com ) in caz ca iti surade ideea si vorbim mai multe !

  Mult succes pe viitor !

   
 2. Stefania Doriana

  09/02/2011 at 4:46

  *Interesat – pardon

   
 3. esoel

  09/02/2011 at 16:10

  Ar trebui sa accepti ideea de promovare a SD.Cred ca e pacat sa nufie citite de cat mai multi aceste scrieri.Cele mai multe sunt moralizatoare altele sunt de divertisment altele satirice altele umoristice altele… toate au cate ceva!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: