RSS

,, MOȘUL ABSOLUT ”

05 Feb

Moșul absolut

 

Un moș…ce este un moș ? În general, un moș este asociat cu un bărbat ajuns la o anumită vârstă. În funcție de starea de spirit a celui care face asocierea el poate fi simplu moș, moșneag, babalâc, hodorog, ramolit, plus multe alte sinonime cu nuanțe caractero-temporale. Dar să lăsăm aceste derivate și să ne concentrăm doar asupra moșului.

–          Ascultă la moșu, am văzut multe la viața mea… – folosesc ca argument atributul numeroși domni sau…domnișori de o anumită etate.

–          Nesimțita aia m-a făcut moș… – se oripilează alții la auzul remarcii.

Acum, din punct de vedere strict temporal, termenul ar fi cât se poate de exact, în cazul în care moșul ar fi o unitate masculină de măsurare a timpului și nu ar fi nici o problemă. Dar, că mereu e un dar, moșul mai măsoară, se pare, și alte …transformări. Culoarea podoabei capilare sau chiar prezența ei, costumul și vigoarea lui Adam ș.a.m.d. Bine, dar există și persoane care temporal n-au nimic de aface cu un moș și totuși estetic, datorită unor factori, ar semăna. Da, dar e numai o asemănare și neîndeplinind toate condițiile nu pot fi încadrați, ar fi o lipsă de scrupulozitate, ori noi dorim să fin exacți.

Prin urmare, trebuie identificat etalonul exact, tiparul după care să stabilim gradul de..moșenie. Cu alte cuvinte, trebuie identificat moșul absolut, moșul perfect. Lucru care nu-i deloc ușor prin mulțimea de potențiali candidați. Am cercetat, am studiat, teoretic, practic…o mulțime de detalii se relevau însă cu fiecare subiect în parte, fiecare aducea ceva nou, îmbogățind mereu prototipul. Treaba se complica, trebuia găsită entitatea care înmănunchea totul complex numit moș, în caz că există moșul pur sânge, moșul arian.

Mă înpotmolisem, aproape convins că nu voi găsi ce caut. Mai să abandonez când…am avut o revelație, eram pe o pistă greșită. Mă complicasem prea mult, chestiunea e cu mult mai simplă. Proprietățile moșului absolut  nu sunt cele de genul unor degradări fizice, a trecerii anilor ori a aspctului vestimentar. Moșul absolut l- am identificat dintr-o mulțime foarte numeroasă, adunată într-un parc. Făcea notă discordantă cu ceilalți și se evidenția printr-un simplu fapt – răutatea și acreala întipărite pe chip. Un chip bătut de ani, ca și celelalți, însă distinct. Gura, strâmbată de scrâșnetul neîntrerupt, de-o viață, ochii încremeniți într-o încruntare rea, de perpetuu privit chiorâș și un glas neomenesc care suda între ele cuvintele într-un șuvoi fără punct și virgulă, singurul lucru care separa frazele fiind…dracu și d-zeii mamii lor…care lor ?, păi vă spun…ei, tinerii, toți. Sublinia totul, agitând demențial bastonul.

Atunci m-am edificat. Moșul nu are nimic de a face cu timpul sau aspectul. Deși  are vârstă, paradoxal e atemporal. Moșul se naște, dar inițial urăște pe toată lumea, timpul însă, vârsta și teama singuratății fac ca aria de ură să se restrângă la cei tineri. Stadiul de moș absolut e atins. Cine are gena moșului, e Gică contra tuturor la 25 iar la 80 de ani e dușmanul tinereții.

Concluzionând, da, moșul e un termen care definește ceva total negativ. Restul…sunt doar bărbați, mai tineri sau mai vârstnici.

https://danieltudose79.wordpress.com/2011/02/04/baba-absoluta/#comments

T.D.

 

Anunțuri
 

Un răspuns la „,, MOȘUL ABSOLUT ”

  1. coramica

    05/02/2011 at 12:56

    Nu prea stiu mos absolut, am cunoscut doar babe absolute, de diferite varste

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: