RSS

,, BABA ABSOLUTĂ ”

04 feb.

Baba absolută

 

O babă…ce este o babă ? În general, o babă este asociată cu o femeie ajunsă la o anumită vârstă. În funcție de starea de spirit a celui care face asocierea ea poate fi simplă babă, poate fi băborniță, băboi, băbăciune, babalâcă, plus multe alte sinonime cu nuanțe caractero-temporale. Dar să lăsăm aceste derivate și să ne concentrăm doar asupra babei.

–          Nu știu eu măică, eu, o babă, de unde să știu… – folosesc ca circumstanță atenuantă atributul numeroase doamne sau …domnișoare de o anumită etate.

–          Nesimțitul ăla m-a făcut babă… – se oripilează altele la auzul remarcii.

Acum, din punct de vedere strict temporal, termenul ar fi cât se poate de exact, în cazul în care baba ar fi o unitate feminină de măsurare a timpului și nu ar fi nici o problemă. Dar, că mereu e un dar, baba mai măsoară, se pare, și alte …transformări. Culoarea podoabei capilare, costumul Evei ș.a.m.d. Bine, dar există și persoane care temporal n-au nimic de aface cu o babă și totuși estetic, datorită unor factori, ar semăna. Da, dar e numai o asemănare și neîndeplinind toate condițiile nu pot fi încadrate, ar fi o lipsă de scrupulozitate, ori noi dorim să fin exacți.

Prin urmare, trebuie identificat etalonul exact, tiparul după care să stabilim gradul de băbenie. Cu alte cuvinte, trebuie identificată baba absolută, baba perfectă. Lucru care nu-i deloc ușor prin mulțimea de potențiale candidate. Am cercetat, am studiat, teoretic, practic…o mulțime de detalii se relevau însă cu fiecare subiect în parte, fiecare aducea ceva nou, îmbogățind mereu prototipul. Treaba se complica, trebuia găsită entitatea care înmănunchea totul complex numit babă, în caz că există baba pur sânge, baba ariană.

Mă înpotmolisem, aproape convins că nu voi găsi ce caut. Mai să abandonez când…am avut o revelație, eram pe o pistă greșită. Mă complicasem prea mult, chestiunea e cu mult mai simplă. Proprietățile babei absolute nu sunt cele de genul unor degradări fizice, a trecerii anilor ori a aspctului vestimentar. Baba absolută am identificat-o dintr-o mulțime foarte numeroasă, adunată la o biserică. Făcea notă discordantă cu celelalte și se evidenția printr-un simplu fapt – răutatea și acreala întipărite pe chip. Un chip bătut de ani, ca și celelalte, însă distinct. Gura, strâmbată de scrâșnetul neîntrerupt, de-o viață, ochii încremeniți într-o încruntare rea, de perpetuu privit chiorâș și un glas neomenesc care suda între ele cuvintele într-un șuvoi fără punct și virgulă, singurul lucru care separa frazele fiind…dracu.

Atunci m-am edificat. Baba nu are nimic de a face cu timpul sau aspectul. Baba nu are vârstă, baba se naște, timpul nu face decât să o aducă la stadiul de babă absolută. Cine are gena babei, e babă și la 25 și la 80 de ani. Diferența e că la 25 se numește scorpie plină de fiere, iar la 80 cotoroanță.

Concluzionând, da, baba e un termen care definește ceva total negativ. Restul…sunt doar femei, mai tinere sau mai vârstnice.

 

T.D.

 

Reclame
 

8 răspunsuri la „,, BABA ABSOLUTĂ ”

 1. gabriela

  04/02/2011 at 10:01

  cand o sa ajungi si tu o baba, o sa vezi cum e. 🙂

   
  • Daniel Tudose

   04/02/2011 at 10:10

   baba pt mine = om rau, rautate refulata la o varsta, sper k nu am, si nici tu

    
 2. ela1l

  04/02/2011 at 10:16

  E plin și virtualul de babornițe și babete, care mai de care mai babe 😀

   
 3. coramica

  05/02/2011 at 6:55

  Tii minte cand scriam de tipa bisexuala care m-a facut baba? Ei, ea e mai baba ca mine si-s mai mare ca ea cu 15 ani. Plina de [prejudecati si ingamfare, prefacatorie nu mai spun

   
 4. esoel

  06/02/2011 at 15:41

  De nota zece,halal analiza.Dracu’ si gura stramba sunt definitorii.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: