RSS

,, POTOP ”

01 Feb

Potop

Cerul, ca un cazan în fierbere, își clocotea grozav cenușia licoare ce bolborosea și se burzuluia cumplit. Spumă când albicioasă, când pământie, învăluită în vuiet și bubuit înfricoșător, vestea zbaterea ce se petrecea sus și își căuta alinarea scăpând din încătușarea înaltului, năpustindu-se spre pământ. Peste tot clocotul, imense bice de foc brăzdau nemilos întinderea dușmănoasă zbuciumând-o și întărâtând-o și mai tare. Plesnitura de foc e prevestită de un murmur, de un horcăit sinistru, făcând inima să se strângă în așteptare detunăturii. Văzduhul seamănă cu un ceaun uriaș, întors cu susul în jos, în care făpturi neîncipuite din cer fierb laolaltă toate relele pe care gândul le poate cuprinde. Totul peste capetele ce caută înfricoșate un cotlon în care să se vâre și să scape de urgia gata să se abată. Încă o detunătură înspăimântătoare și marea învolburată seamănă cu o melasă electrică ucigătoare ce se muncește a se descărca prin ceva. Vai de locșorul ce va fi dibuit pentru așa grozăvie.

Cei care uitaseră să se roage îndată și-au amintit. Cei care nu știau, la fel de iute au deprins rugăciunea. Acolo, pe ogoare, unde i-a găsit urgia, ivită pe neașteptate din senin și soare dogoritor. Cu picioarele în țărâna fierbinte și cu ochii temători la potopul ce stătea să se dezlănțuie, lăsaseră sapele din mâini și, strânși grămadă, așteptau neputincioși, murmurând rugi și închinându-se, ce avea să vie. Unde să fugi, unde s-te ascunzi… Cei cu ogoarele mai înspre sat, o apucaseră spre livada de meri, da au fost opriți de cei mai bătrâni – Măi, nu vă băgați sub copaci, că acolo trăsnește mai cu seamă !

Primii stropi, grei ca de plumb și fierbinți, s-au năpustit toți odată, ca o hoardă barbară, în strigătele fioroase ale cerului ce le-a dat drumul, mânați de la spate de mâini nevăzute ce învârteau harapnice orbitoare, șfichiuind revărsarea. Jos, oamenii murați într-o clipă șopteau cu glas tremurat, ferindu-se să nu-i audă dihania de sus, că așa zvârcolire n-au mai pomenit de când trăiesc. Drumul ce cobora spre sat devenise un șuvoi ce ducea la vale viitura prăvălită din norii plumburii și grei, biciuiți și zdrențăroși, de te mirai cum de stau acolo în înalt și nu se prăbușesc cu totul spre a strivi pământenii de dedesubt. În loc să se domolească odată cu descătușarea răbufnirii, fierberea mai rău se întețea, ca un vulcan încăpățânat să îngroape totul în jur. Bolta chinuită se crăpa în mii de bucăți sub furia detunăturilor, se despica de la un cap la altul de te așteptai să se deschidă, să se iveacă un hău din care să țâșnească sfârșitul.

Un trosnet mai sălbatic, mai asurzitor decăt celelalte, îi făcu pe toți să-și întoarcă privirile spre sat. Parcă de acolo venea. A trăsnit, a trăsnit salcâmul cel uriaș din crucile drumului, șopteau înfricoșați. Ochii le-au căzut pe o mogâldeață ce parcă se apropia, de-a dreptu prin ogoare, prin păpușoaiele până la genunchi. Venea, se vedea tot mai clară, fără a lua în seamă potopul și clocotul ce hurduca pământul. Venea chiar din sat, cine o fi…ce caută…cine se duce de la adăpost pe așa prăpăd…

Desculță, frământând țărâna mustind de apă, cu un țol vechi în cap, forma căpătă chip. Mătușa Ileana, rânjind cu toată gura și parcă luând în râs ciorchinele de oameni înfricoșați, dădu binețe ca într-o zi cu soare.

–         Mătușă, păcatele mele, cine te-a scos pe matale acuma din casă ?, întrebă Ilie, nepotă-su, parcă prinzând glas. Nu vezi ce-i…

–         Ce-i măi, ce-i ?, i-o reteză scurt baba. Ce-i…Dumnezeu zgornește dracii cu biciul !

Brusc, parcă s-a mai luminat… Pe urmele babei, au pornit-o spre sat, de-a dreptul prin ogoare.

T.D.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: