RSS

,, PERFECȚIUNE ”

24 Ian

Perfecțiunea

 

Perfecțiunea e un nivel la care doar mințile profunde și dedicate aspiră, perfect conștiente că este o himeră totuși, fiind apanajul numai al naturii și al abstractei divinități. Cu toate astea, datoria și menirea acestor creiere este să o caute, să se apropie măcar cât de cât, să-și valorifice darul ce le-a fost dat, acela de a îndrăzni și tinde spre ea. De a se ridica deasupra mediei, de a-i servi în scop de călăuză dreaptă, dacă nu-i posibil a o înălța, măcar s-o împiedice de la scufundare.

Ei bine dar, că mai mereu nesuferita conjuncție ce întunecă își vâră coada, dar există o problemă. Problemă cu care se confrunta și Tomiță. Trebuie să vă spun că Tomiță era un autodidact în ceea ce privește împletitul de nuiele, coșuri și diverse alte obiecte, timpul liber și-l dedica exclusiv acestei ocupațiuni. Manufactură pe care și-o perfecționa de ceva vreme și care atinsese un nivel apreciabil. El însă, un perfecționist, era veșnic nemulțumit, considerând că mai are mult până a se apropia de perfecțiune. Congestionarea pe care i-o căpăta fața, înflăcărându-se când vorbea despre preocuparea sa, trăda însă hotărârea de neclintit de a atinge perfectul, cândva. Lucru admirabil dar, aici vine problema, existau și mulți cârcotași care se amuzau pe seama ocupațiunii lui, chiar îl ridiculizau, spunându-i că ar putea colecționa nasturi, perfecțiunea i-ar fi mult mai la îndemână.

Asta îl sâcâia teribil. Cu alte cuvinte el, Tomiță, cu nobilul gând să atingă sublimul, vrea de fapt să fenteze, alegând o scurtătură spre locul unde sălășluiește mult căutata țintă. Un mic cabotin, care vrea să păcălească, ajungând acolo împletind nuiele, să-și adjudece laurii, cu lăstari de salcie, în timp ce alții escaladează adevărați munți pe altarul filosofiei, literaturii, muzicii etc fără măcar a se apropia, calea lor e infinit mai grea. Va să zică un trișor îl considerau, un tip realmente lipsit de onestitate. Așa ceva nu putea tolera. Pentru a scăpa de această anatemă, s-a dedicat și activității cerebrale, gnosticului scris în cărți. A achiziționat cam tot ce librăriile ofereau în materie de răsucit artizanal nuiele și nu numai. Oarecum domenii înrudite, și-a luat și lucrări a unor autori japonezi, ce tratau milenara artă a aranjamentelor florale, a migăloaselor artizanate asiatice, inclusiv a modelării hârtiei în sofisticate forme. În scurt timp a devenit și un bun cunoscător al teoriei. S-a gândit chiar să urmeze niște cursuri care să-i lărgească și mai mult orizontul. A făcut unul prin corespondență, însă cunoștea deja totul. A intensificat studiul, gândindu-se că ar putea deveni un teoretician al domeniului, condiție care i s-a relevat ca obligatorie în atingerea perfecțiunii.

Dacă Tomiță participase și la câteva concursuri de gen, cu felicitări din partea juriului, acum, cu ce dobândise prin lectură, stăpân pe teorie, deprinzând noi tehnici și abordări, se gândea la o recunoaștere europeană, poate mondială, care să dea peste nas cârcotașilor și să-l convingă că-i pe calea bună. De când i se relevase teoria și o împletise cu practica…parcă simțea un alt suflu.

Până la consacrarea internațională, s-a înscris la concursul pe municipiu, hotărât să uimească iar asistența. Tema, una simplă pentru el – Executaţi din nuiele un suport pentru aşezat sau suspendat plante agăţătoare. S-a hotărât la o execuție sofisticată, după un manual japonez, care să extazieze juriul. Complicată, însă sublimă. Pe la jumătatea lucrării a simțit emoția…mâinile…căutau sprijinul teoretic al capului… În fine, a predat lucrarea care…dramă, tragedie, s-a dezintegrat în mâna juriului și în hohotele asistenței.

După umilitorul fiasco, l-au întrebat – Ce dracu mă Tomiță, tu…un perfecționist te știam…A plecat negru de furie, a aruncat tot ceea ce amintea de împletit, convins că perfecțiunea e de neatins, atâta timp…atâta timp cât…dar-ul își bagă mereu coada…teoria ca teoria, dar practica…sau invers, naiba să le ia…așa-i când se amestecă lucrurile.

 

T.D.

 

Anunțuri
 

Un răspuns la „,, PERFECȚIUNE ”

  1. esoel

    24/01/2011 at 14:32

    Vad ca mergi pe acelasi gen si e bine!E LOC DESTUL!

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: