RSS

,, ANIVERSARE ”

10 ian.

Aniversare

 

Jenică este un fanatic al onomasticelor, zilelor de naștere, în general al tuturor datelor care sărbătoresc sau comemorează ceva în sfera lui de cunoștințe și nu numai. Are o agendă în acest scop, Biblia sa, cu absolut toate datele semnificative din biografia anturajului său, pe zile, plus anumite conexiuni mai îndepărtate, indirecte, de pildă – Ziua de naștere a cumnatului lui Gică. Gică, colegul lui de liceu. Este atât de bogată lista cu bucurii, încât a devenit o reală preocupare, necesitând alocarea unui timp apreciabil și o selecție riguroasă. Astfel, celor din categoria întâi, rude, prieteni apropiați, le expedia felicitări în plic plus mici cadouri, categoria doi, rude îndepărtate și cunoscuți, urări telefonice, trei, relații strict de bună ziua, sms-uri și patru, conecși, gen cumnatul lui Gică, Gică era mesagerul. Mai avea și o anexă cu potențiali felicitabili care încă nu-și ocupaseră locul în catastif. Era însă o chestiune de timp, la cel mai mic contact avea să-i rânduiască și pe ei.

De ani și ani Jenică nu ratase vreo aniversare a cuiva. Ba odată a și exagerat, involuntar, firitisind cu o carte poștală o mătușă decedată cu câteva luni în urmă, deși fusese la înmormântare, uitase s-o elimine din agendă. Pentru că primul lucru pe care-l făcea dimineața era să o deschidă la data aferentă și să consulte cine sunt sărbătoriții zilei. Când se întâmpla să nu fie nimeni, privea chiorâș, cu ură aproape, foaia albă, imaculată, cu o dorință năvalnică de a trece un nume. Sărbătorile de iarnă și cele pascale erau altceva, toată lumea era egală, același sms, distribuit circular, marca momentul. Ardea de imboldul de a-i felicita tot pe căprării, însă efortul financiar nu-i permitea această desfătare, acest vis minunat. Era dorința sa cea mai mare, mereu își spunea că într-un an tot o va face, dar, deocamdată, bugetul îi îngrădea această plăcere.

De asemenea Jenică era un mare patriot. Alături de sfinți onomastici și date de naștere, scriptele sale conțineau și datele comemorative ale eroilor neamului,  momente istorice semnificative și sărbători naționale. De fiecare dată împărțea bucuria cu cel puțin un amic – La mulți ani Gică !, l-am auzit odată, prin ianuarie. Ce ai mă ? Cum mă ce am…, a făcut el siderat, azi sărbătorim…x ani de la bătălia de la Podul Înalt ! Aha… Sau câte și mai câte. Jenică este fantastic, un așa cult al omagierii mai rar, adevărat oficiu ambulant pentru cultul celor vii și morți. Pentru că, de când cu mătușa firitisită post mortem cu ani mulți și fericiți, a reevaluat enciclopedia cu momente festive, trecând și dispariții mai importante spre a-i pomeni și a le cinsti memoria – Unchiule, la ceas de aduceri aminte, îți urez numai bine. Azi se fac trei ani de când scumpa noastră tanti Veta s-a dus ! Acesta este Jenică.

În ziua în care a împlinit 45 de ani, niște amici, constituți într-un grup chefliu, s-au hotărât să-l calce, să-i facă o surpriză. Cu zgomot au bătut în ușă și, în ochii buimaci ai lui Jenică, au năvălit în apartamentul cufundat în beznă – Să trăiești, la mulți ani mă ! Cu priviri nedumerite, a bâiguit-

–         Da…ce…cine…

–         Scoate băutura și lasă poantele !, l-au somat. Vin s-te pup mă, aproape mă făcuse-i că am greșit ziua…ha, ha, al dracu ești mă !

Jenică a rămas interzis. Al naibi catastif și doar îl consultase azi…

 

T.D.

 

Reclame
 

Un răspuns la „,, ANIVERSARE ”

  1. gabriela

    11/01/2011 at 5:30

    he-he… atat de preocupat de altii s-a uitat pe sine. Bine ca n-a uitat ca exista.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: