RSS

,,CUMPĂNA DINTRE ANI”

29 Dec

Cumpăna dintre ani

 

În prag de an nou, Stamate primi în sfârșit vestea mult așteptatei promovări. Sigur, beneficiase și de o conjunctură fericită, vechiul șef de serviciu ceruse pensionarea anticipată, însă și norocul face parte din joc, iar el ține cu cei merituoși și dedicați. Iar dacă nici Stamate nu deținea aceste atribute, atunci nu văd cine… Pornise de jos și urcase treaptă cu treaptă, încet dar sigur, trecând cu timpul prin toate cotloanele instituției. Începuse ca simplu referent, conștiincios și promt la sarcinile trasate de șefi, era singurul care nu pleca de la birou până nu termina tot. Remarcându-i seriozitatatea și devotamentul, aceștia l-au învestit într-o funcție de mare încredere, la biroul aprovizionare. Aici a tras cumpăna vieții lui, a picat o comisie de control, a constatat niște lipsuri, cam mari, necazu-i gata. Nu furase el, nici vorbă, așa moștenise, dar moale nu i-a fost. În fine, a scăpat doar c-o mustrare, a acoperit parte din pagubă, a luat asupra sa, motivând cu o scăpare, o neatenție, eroare umană și salvând prestigiul instituției.

Conducerea i-a apreciat în termeni elogioși dăruirea și Stamate a făcut un nou pas înainte, adjunct al șefului de birou financiar. În scurt timp a ajuns un as al ștatelor de plată și al facturilor, mâna dreaptă a domnului Țuvic, șeful de birou. De fapt Stamate știa de toate, Țuvic numai semna, atâta încredere avea în el. Stamate îl respecta grozav pentru asta și când se mai abătea câte un audit, ținea adevărate pledoarii contabilicești, stând ca o pavăză în fața șefului. Toți și-l doreau ca ajutor și sprijin. Până la urmă, cel care a reușit să-l fure, a fost cel de la biroul personal, finul directorului mare. Avea nevoie de un om meticulos și priceput, în noianul de dosare de concurs, fișe de cadre ș.a.m.d. Atâta încredere inspira și aici, încât șeful, nici mai mult, nici mai puțin, îl împuternicise chiar să semneze anumite dosare de angajare venite de sus. Așa vot de încredere nu mai primise nimeni vreodată.

Casa sa era biroul, motiv pentru care rămăsese burlac. Dar destinul are alternative pentru orice. Aflat într-o zi în antecamera directorului economic, cu niște hârtii la semnat, o voce suavă l-a întrebat dacă nu dorește o cafea, o țigară…Gina, cea oacheșă și durdulie, secretara directorului. Roșind, i-a mulțumit, dar el nu bea cafea, nici nu fuma, doar prăjituri și suc. Ea a făcut drăgălaș cu ochiul, spunându-i că aici n-are prăjituri… S-au întâlnit seara. La nici câteva săptămâni, ea la anunțat tandru că-i însărcinată. Stamate, om de onoare, nu a ezitat, a cerut-o de nevastă, ea a acceptat. Directorul economic aproape a plâns de emoție, binecuvântându-i, le-a propus să le fie naș, lucru care s-a și petrecut. Pe micuț îl iubea grozav, săptămânal îi trimitea cadouri, chiar și după ce și-a cerut transferul în altă filială.

Între timp, Stamate își urma cu conștiinciozitate destinul instituțional, fiind umbra și scutul tuturor șefilor pe care i-a servit, cu fanatism aproape. Nu-i vorbă, și ei…i-au dat mână liberă…aproape că el era șeful. Și a venit vremea când a devenit oficial și el șef, șef birou. A continuat cu aceiași abnegație, cei doi subalterni ai săi erau invidiați de toată lumea, Stamate făcea el totul, cu mâna lui, ce-i făcut de tine, e sfânt…

Așadar, iată-l acum, puțin după anul nou, proaspăt șef de serviciu, înlocuidu-l pe nea Florică, cel ce surprinsese pe toți, cerându-și pensionarea. Proaspăt șef de serviciu, dar nu oricum, ci nădușind în toiul unui control general, ce constatase multiple nereguli la birourile aprovizionare, financiar, personal…chiar și ceva cu directorul economic răscoleau… Știu că l-au dat afară, a fost singurul, sigur, n-a furat el, dar a fost omul lor de încredere…ei…ei care se transferaseră de mult. Și Gina l-a părăsit, cu copil cu tot.

 

T.D.

 

 

2 răspunsuri la „,,CUMPĂNA DINTRE ANI”

  1. daurel

    31/12/2010 at 21:27

    La multi ani cu impliniri !

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: