RSS

,, RAMONIKA ”

04 dec.

Ramonika

 

Ramonika, cu ,, k ’’neapărat, e bucureșteancă get beget de la naștere și până în prezent, fără întrerupere. Doar trecutul rural și moldav al tatălui îi mai aduce câte un nor pe cerul senin și monden al Pantelimonului natal, întinându-i doar de ea știut perfecțiunea. Însă are mereu grijă să invoce doar filiația maternă, ariano-urbană, sută în sută Balta Albă de care este foarte mândră. E regina HI5-ului, prințesă adorată și invidiată, cu upload periodic al pozelor, veritabil pictorial al sublimului feminin, accesorizat cu cele mai în vogă elemente de design ajutător. Are oroare ,,la maxim’’ de admiratorii provinciali, oroare ce crește direct proporțional cu apropierea de zona de nord nord – est, cam așa parcă. Nu fusese niciodată acolo, însă e convinsă ferm că locurile-s populate de o specie subumană, orice asociere cu așa ceva o îngrozea la culme, blestema rădăcinile părintești ce-i întinau sângele, dar mai ales riscau să-i distrugă iremediabil reputația. Își amintea cu spaimă episodul negru când un nemernic o asociase cu urmașii Vrâncioaei, ce dezastru, ce rușine ! Atunci când ăla i-a lăsat comment ,,Ești nașpa !’’ la cea mai vizualizată poză, cea cu ea pe cuvertură, trei sute și ceva de vizitatori în delir elogios, a fost nimica toată. A trebuit să uziteze de întreg arsenalul său urban de imaginație și influență virtuală spre a izola denigratorul și a-l arunca în ridicol, înainte ca biții moldavi să evadeze și în real spre a desăvârși nenorocirea. A scăpat, dar câte nopți de zbucium !

Apoi, niște origini sănătoase și un arbore genealogic fără încrengături defăimătoare, se dovedesc și printr-o obișnuință gastronomică rafinată. Ceapă, usturoi, fasole…Dumnezeule mare, în ce lume trăim ? Ce oameni sunt aceia care consumă asemenea orori, fată, din ce grotă vin ăștia ? Crecă din Moldova fată !, dădea tot ea răspunsul, cu o mină dezgustată. Evoca tărâmul ca pe suprema ocară, ținut blestemat, oprit prin Evul Mediu, un reper temporal despre care auzise undeva că-i suficient de îndepărtat, când oamenii nu foloseau cremă de corp și gel de duș și nu mergeau la salon și club. Sigur, fiindcă stăteau ca loserii seara în casă, la lumânări, și scriau aberații, s-a tâmpit lumea, auzi, să bagi moldoveni în carțile de școală ! Apoi tatăl o oftica rău cu muzica populară, asculta tocmai când o vizita vreo prietenă, numai așa, s-o facă de râs, muzica aia parcă e făcută să-i ruineze tineretea.

Este o divă, în toată plenitudinea termenului. E și normal, sânge din buricul târgului nici n-ar putea fi altfel. E un etalon de tot ceea ce înseamnă ,,tare’’ în cercul ei. Cuvântul ei e lege, vrerea ei e poruncă, se află pe teritoriul ei, nu ca ăia veniți de la…Pocreaca, să ne ia nouă aerul, cum des spunea, cocliți. Și mai ales coclite, țărănci tupeiste și fomiste, sunt ele șmechere…vin ele de prostesc băiețașii. Își făcuse o datorie din a le demasca originile nordice, estice…unde dracu o mai fi și locurile alea nașpete. Într-o seară eram la tată-su, o aud din sufragerie că intră și începe să se ciondănească cu mamă-sa.

–         …da mă leși mamă…ai zis că azi faci jumări cu mujdei, d-alea de la tata de acolo… !!!

T.D.

 

Reclame
 

2 răspunsuri la „,, RAMONIKA ”

 1. Cati Lupaşcu

  05/12/2010 at 9:56

  Nu se pupa urarea mea cu postul, da asta e … materialul clientului … asa ca-i dau bataie cu uratul
  Mos Nicolae sa va incarce ghetutele cu bucurii si impliniri. Si multe dulciuri… de sarbatori se poate!
  🙂

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: