RSS

,, NEVOIA DE MANIPULARE…”

06 nov.

Nevoia de manipulare

De când se pensionase, doamna Păiș devenise cu totul alt om. Un om cu adevărat informat și la curent cu toate realitățile actuale. Cu andrelele în mână, absorbea zi lumină, ca un burete, volumul de informație oferit cu larghețe de postul de știri preferat. Considera, mai nou, o adevărată îndatorire cetățenească conectarea în permanență, mai ales la pulsul vieții politice. Trăia la intensitate cardiacă dezbaterile publice pe marginea diverselor teme de actualitate, analiști, politicieni, jurnaliști, societate civilă, asculta avidă, din ce în ce mai convinsă că, în sfârșit, a decodat încifratele ițe și manevre ale jocului politic.

Până ca acest post de știri să-i câștige inima și conștiința, doamna Păiș balansa cam în derivă prin noianul de păreri și opinii contradictorii de pe diverse frecvențe, oscilând în vria electorului nehotărât și câștigat pe rând de unii sau de alții. Ajunsă însă la acest moment al vieții, a simțit nevoia unei …stabilități confortabile, dătătoare de direcție și opinie fermă. Prin urmare, singurul furnizor de informație și analiză politico-socială a devenit …canalul x. Găsea această hotărâre ca pe o dovadă a consecvenței și a fermității opiniilor personale, ca pe o maturizare deplină a capacităților sale de analiză și sinteză, cam…latente până acum, cum mai recunoștea uneori.

Nu m-am concentrat eu până acum, că-ți explicam eu cum stă treaba, dar de acum… – îi spunea cu mină cunoscătoare domnului Păiș, pensionar și el, care făcea slalom printre canale la tv-ul din sufragerie. Ea, găsea drept diletantism cras părerea lui asupra contextului actual – …tu nu vezi mă că nu știi nimic, normal, dacă te uiți la zece știri deodată…ești un …în bătaia vântului ești ! Descoperise de curând termenul de informație redundantă și așa găsea tot ce se emitea în materie de știre în afara frecvenței sale favorite. Acest balast i se releva drept nociv, solicită în mod cu totul inutil filtrele cerebrale îndrituite cu extragerea esențialului real, ce masochist trebuie să fii să vezi zece știri, când poți s-te calezi pe una singură, să ți-o însușești temeinic și să o emiți la rândul tău gata procesată. Nu-i mai simplu și mai eficient ?, întreba cu grimasa învingătorului pe domnul Păiș, cel navigant.

Disputele politice dintre ei erau dese. Domnule, eu îți spun ce-ți spun, cu caracter oficial, nu elucubrații, ca tine, concluzii personale !, îi striga supărată, ori de câte ori o contra. Deputatul x a spus-o, musiu Păiș, tu ești cumva deputat ?, îl ironiza chipurile. El nu se prea angrena, adevărul că ea era un burete de citate din x și y care activau în oaza ei de cunoaștere, la butonul z al telecomenzii, era dificil de dus dialogul, vorbea la unison cu acesta. El se retrăgea, clătinând deznădăjduit din cap, mimică pe care retorica și discernământul feminin, ajunse la punctul deplinei maturități și puteri de penetrare, o percepea ca semn al capitulării în fața argumentului zdrobitor. N-a fost nevoie decâ să-mi găsesc timpul să mă pun la curent, și deja te-am făcut zob !, îi dădea ea ultima lovitură, sunt mai analistă ca toți analiștii, îți zic ce vrei de jocul politic, absorbție de fonduri etcetera. Adevărul e că nu-l mai auzea când, turnându-și un șpriț, spunea trist, în surdină – Doamne, când o să gândească poporul ăsta cu capul lui ?

Nu știu când, cert e că domnul Păiș a moșmondit pe furiș ceva și frecvența ei de news a dispărut – Firma de cablu…, a lămurit-o. Și-a propus ca lunar să-i rotească…opiniile în acest fel, nu de alta, dar într-o noapte o auzise vorbind în somn – …acestea au fost informațiile de la Parlament, legătura în studio la…

Într-adevăr, cu… absorbția stătea bine, domnul Păiș se hotărâse să-i stimuleze însă și partea analitică, altfel…

T.D.

Reclame
 

Un răspuns la „,, NEVOIA DE MANIPULARE…”

  1. ioniboni

    07/11/2010 at 8:47

    Multi se ” ratacesc” in stirile de la tv. Multi doar despre asta discuta.Multi seamana cu d-na Pais.

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: