RSS

,, MĂRUL ”

07 Oct

Mărul

Trecerea de la mașina de scris la calculator nu a fost atât de simplă precum pare. În special pentru cei vechi în meserie. Bunăoară Măduța Zotescu, de două zeci și cinci de ani lucra ca dactilografă. Cunoștea până la cea mai mică piesă acea minune a ingineriei, a mecanicii fine, numită mașina de scris. O desfăcea bucățele, o curăța și apoi se petrecea ceea ce puțini credeau posibil, o asambla la loc, zeci, sute de șurubele, pârghii etc. Douăzeci și cinci de ani, din biroul său a răzbătut sunetul specific al clapelor sacadat și ritmic lovite de degetele abile ale Măduței, mii și mii de lucrări trecuseră prin pântecele bătrânei și devotatei mașinării de editare.

Vremurile însă s-au schimbat. Încet, încet, din birouri a încetat să se mai audă vocea mașinii de scris, calculatorul și imprimanta i-au luat locul. A trebuit să se adapteze și Măduța, acum credincioasa unealtă mecanică privea cu nostalgie de pe dulap la noua generație de mașinării. O mai ștergea din când în când de praf ca pe un obiect de suflet. Șeful  chiar îi promisese că atunci când vechea aparatură se va casa, va aranja el ca mașina Măduței să rămână a ei și să o poată duce acasă, ca amintire.

Cum spuneam, trecerea la minunea cu biți nu a fost ușoară. Degetele ei, obișnuite să lovească nemilos vechile clape, cam supuneau la suplicii tastele sensibile ale tastaturii. Apoi navigarea printre drăciile de pe ecran și diversele comenzi inedite pentru ochiul său, au solicitat-o puțin. Dar, cu răbdare, voință, perseverență și suportul colegilor mai tineri și obișnuiți cu noua jucărie, a depășit obstacolul și s-a acomodat până la urmă. În timpii morți butona chiar și Solitaire-ul, spre amuzamentul celor tineri – Hacker te faci tanti Măduța !, glumeau.

Într-o dimineață, din birou răsuna ascuțit vocea ei. Lucru total neobișnuit, era atât de liniștită, nimeni, niciodată, în atâția ani, nu o auzise ridicând tonul. Acum însă, țipa de-a dreptul la colegi –

–          Mărul…unde-i mărul ?

–          ?!

–          Vă mai întreb odată ! Mărul, era aici !

–          ?!

–          Nu vă e puțin așa…? Mărul, unde-i ?

A auzit-o și șeful. A venit val vârtej.

–          Nu vă e rușine mă ? Dați-i femeii mărul !

–          ?!

–          Șefu, chiar aici era !, se lamenta ea foc și pară, arătând spre… Cum să lucrez fără măr ?

Lucrurile s-au lămurit. Progrămelul utilizat de Măduța la scris, avusese de la bun început ca iconiță, un măr. Un glumeț schimbase cu un copac. Șeful a ordonat ferm să nu mai îndrăznească nimeni la mărul Măduței.

T.D.

 

 

3 răspunsuri la „,, MĂRUL ”

 1. oanaclara

  07/10/2010 at 9:04

  Parca e mama cand are de editat ceva. 🙂 Am schimbat word 2003 cu 2007 si era in ceata.

   
 2. gabriela

  09/10/2010 at 3:13

  🙂 he-he….imi aduc aminte de un amic care s-a dus sa-si cumpere computer si le-a apostrofat pe vanzatoare, de se uitau crucis, ca au doar din alea cu mar muscat. „Dar cu mar intreg, nu aveti?”

   
 3. coramica

  09/10/2010 at 17:51

  No, pai se mai intampla

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: