RSS

,, ZUGRAVU ”

23 Sep

Zugravu

Când a dezbrăcat haina militară, la vreo șapte sau opt ani după Revoluție, spre a se dedica afacerilor și liber profesionismului, a făcut-o în cel mai tranșant mod – Fir-ați ai dracului de tâmpiți, credeați că o să mă frecați voi până la adânci bătrâneți ? Spălați-vă pe cap cu onoarea militară, comuniștilor ! A deferit tomberonului cascheta și epoleții, a înșfăcat ordonanța și cu elan a pășit în lumea liberă, cum numea el civilia lipsită de îngrădiri. Ca formă de dispreț pentru anii constrângerii de sub arme, și-a lăsat barbă și părul mare, să taie orice legătură cu trecutul kaki, deși pensioara în urma celor douăzeci de ani de serviciu, era totuși un cordon ombilical de neretezat.

Cu energia omului încrezător, maiorul în rezervă Zugravu a deschis un mic magazinaș cu de toate. A mers binișor o bucată, până când concurența nemiloasă l-a înghițit. Nu-i nimic, așa-i în bussines și-a zis. Om intreprinzător, s-a reprofilat, împreună cu un amic au pus pe picioare un atelier de mobilă, nu foarte mare, ei doi, plus alți doi angajați. Nu a mers rău, câțiva ani au fost chiar solicitanți, o bucătărie, un șifonier, un dormitor, lumea a preferat manufactura la comandă. Concurența însă, iarăși, nu dormea sau preferințele oamenilor s-au schimbat și mini făbricuța și-a tras obloanele. A urmat taraba din piață, marfă din en-gros, mai adăuga ceva și la sfârșit tot ieșea, nu mult, dar tot era ceva. Mafia din piețe și toată jungla acestui sector privat , l-au scos din păcate pe tușă, mai ales că și intrase în conflict cu niște bișnițari care-l tot presau să le vândă taraba. A renunțat.

Încet, încet, tărâmul liber al privatului și-a cam închis robinetul. Vreun an a fost administrator de bloc. Aici altă bătaie de cap, țevi sparte, locatari nemulțumiți, rău platnici, umblătură cu facturi etc. Pentru cele câteva milioane pe lună, și-a zis că nu se merită – Am pensie, mă descurc, s-a gândit, mai ales că auzise de cazul altui administrator care se cam încurcase la cifre la încasări, îl dăduseră în judecată și acum plătea paguba.

Norocul însă era hotărât să nu-l lase chiar baltă, și, la câteva luni, ca din cer, un fost coleg îl sună că la primăria de sector unde lucra,  e un post vacant de referent, iar el, ca fost ofițer de intendență, ar fi tocmai ce vrea șeful de birou. A acceptat pe loc. Au urmat patru ani dulci ca mierea. În sfârșit găsise o chestie care i se plia ca turnată. Spunea mulțumit – Domnule, noi ăștia mai bătrâni, tot la stat am fost formați să muncim.

Dar, s-a întâmplat întâmplarea, și, până și statul s-a dovedit măgar și neserios. A venit bomba care a interzis cumulul pensiei cu salariul la buget și Zugravu a fost pus în situația să opteze, ori, ori… A analizat și…pensia, e sfântă, la servici…nu știi când te dă afară… Cum se știe, necazul nu vine singur și după ce a scăpat de amenințarea tăierii cu cincisprezece la sută, a venit tsunami-ul – recalcularea pensiilor militare…

Acum, maiorul în rezervă Zugravu, pășit benevol în lumea liberă prin demisie acum vreo doisprezece ani, l-am văzut la un post tv dând din mâini – Onoarea militară e terfelită, călcată  în picioare prin aceste măsuri, eu ca militar în rezervă mă simt… Nu știu cum se simțea, am schimbat repede postul, cert este ca acum era bărbierit și tuns militărește…  M-a trăsnit ideea să sun la emisiune și să-l întreb unde-i sunt cascheta și epoleții…dar…mă îndoiesc că-și mai ,,amintește’’  de tomberon… Am dat totuși înapoi, să-l mai văd odată, tocmai încheia – …acum eram colonel, poate general, dar statul ne-a forțat, prin restructurarea armatei, să renunțăm la datorie…

Am închis scârbit.

T.D.

Anunțuri
 

5 răspunsuri la „,, ZUGRAVU ”

 1. gabriela

  23/09/2010 at 5:09

  mda. Din pacate genul acesta de invidivizi circula liber. Si mie mi se face scarba cand ii vad. Fara onoare, fara caracter. Niste oameni de nimic cu ifose mari. Iar la fel ca ei sunt cei care ii iau in seama, adica mass media. E unul dintre motivele pentru care nu ma mai uit la televizor.

   
 2. Cati Lupaşcu

  23/09/2010 at 7:00

  Cred ca totusi esti cam crud . Omul asta chiar a avut o soarta grea.

   
  • Daniel Tudose

   23/09/2010 at 7:19

   la 45 ani, cu pensie, si sa…mai si hulesti militaria…asta-i pb., restu…el a hotarat

    
 3. gheorghe serban

  23/09/2010 at 13:09

  are fff multa dreptate acest fost cadru militar de alta data ca acum iti este frica sa spui ca ai fost cadru militar odata. rusine guvernantilor si asa zisilor politicieni de doua parale

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: