RSS

,, CA LA CARTE ”

15 Sep

Sarmale

–          Întâi toci cam un kilogram de ceapă, mărunt, o călești bine într-o tigaie…ai scris ? Bun, apoi câțiva ardei grași, roșii sau suc de roșii…notezi ?…nu mai scrie pixu’…hai că aștept…așa, deci, roșii, le torni după ce se călește…cum cine ?, ceapa fată, pui și ardeii…da, normal, logic că tocați, le lași acolo, să fiarbă, până scad puțin…ce dracu ?…amețita, i s-a descărcat telefonul…

Ura astfel de momente, aproape de ignoranță le găsea, când suni să iei rețeta de sarmale, îți iei toate măsurile, pix, hârtie, telefon încărcat…

–          …Da, te aud, bateria…am bănuit…așa, apoi orezul, îl speli bine, carnea, tocată…n-ai mașină ?, lasă că ți-o toacă la magazin, amesteci tot, carne, orez și ceapa cu toate alea…cum…cum ?, cu mâinile fată…nu, nu atacă oja…amesteci bine, apoi varza, cu murată, două verze, vezi…desprinzi cu atenție foile…de varză, cum ce foi ? , așa, le storci ușor de zeamă, toci pu…da, aștept, răspunde-i…

Offf, mari gospodine, îi stă lu’ asta gândul la sarmale cum îmi stă mie la…, își spunea în gând, ce să-i ceri, ea e cu lecturile, poezii, unghii…

–          Gata ? buuuun, deci toci puțină…varză, da varză, să pui pe fundul oalei și apoi deasupra, după ce umpli oala…cu sarmale, stai că n-am ajuns, acum, așa, învelitul, umplutura…vezi, o potrivești, sare, piper, iei foaia de varză…alo…mă auzi ?…iar ?…stau…

Mama ei de bucătăreală cu gospodine poete…mai faci tu sarmale la paștele…

–          Ai terminat ? Aha…deci…unde eram…da, iei foaia de varză, pui un boț de umplutură, rulezi, apoi capetele, le îndeși bine în interior, să nu se desfacă…le aranjezi frumos în oală în straturi…stai că nu-i gata, bun, apoooi se dă la cuptor…cam două ore, se verifică, din când în când, să nu se ardă, cu o lingură, se verifică, mesteci…așa și…asta e…poftă bună ! …cu plăcere iubita, să mă suni să-mi zici cum ți-au ieșit, te pup, pa, pa.

Tare-s curioasă ce probă de sarmale îi ies, gândea distrată, poeziile, romanele și manichiura nu știu să meargă cu bucătăritul…să vedem ce face…

–          Alo, da, Evelina tu ești…i-a zi dragă, cum au ieșit…cum ?…cum s-au făcut terci ?…ia zi, pas cu pas ce ai făcut…așa…așa…da…da…stai o secundă…ciudat…stai…imediat să…numai puțin… Aoleu, aici e buba ! Fată știi ce s-a întâmplat ?, crecă împielițatul ăsta mic a rupt foaia, acum văd, sare de la pagină 31 direct la 34…logic că din cartea de bucate…faza cu mestecatul nu trebuia, aia-i din rețeta de zacuscă…de aia s-au făcut terci…

Supărată, a ocărât iar cărțile, care se pare că totuși uneori sunt complementare cu sarmalele…

T.D.

Anunțuri
 

6 răspunsuri la „,, CA LA CARTE ”

  1. mihaela13o

    15/09/2010 at 4:19

    🙂 Secretul e cum le rulezi… La ardei umpluti e mai simplu… mai ales la aia mici care la frig se fac si mai mici. 😀

     
  2. gabriela

    15/09/2010 at 4:31

    🙂 excelent. Sarmale cu zacusca. Daniel stii bine cum se fac sarmalele. Se vede ca ai cam stat prin bucatarie. In ce priveste „gospodina”, are nevoie de lectii particulare de gatit. http://gabrielailies.wordpress.com/2010/05/31/sarmalutele-dragostei/

     
  3. gabriela

    15/09/2010 at 5:00

    e bine si asa. Dar vad ca ai un fin spirit de observatie in ce priveste prepararea sarmalelor si nu numai… 🙂

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: