RSS

,, NENEA FRANKLIN ”

02 Sep

Nenea Franklin

Nimic nu se compară cu ceea ce este făcut de mâna ta. Pe lângă faptul că-i făcut cu simț de răspundere, mai este și satisfacția că realizarea te reprezintă și îți aparține. Lucru pe care îl știa și Potrivitu Mitică, chiar de la tatăl său și la care s-a gândit atunci când a hotărât să ridice singur soba din camera unde avea să stea soacra. Nu era specialist în sobe și nici nu mai făcuse, dar și-a zis că toată vara are tot timpul să o ia ușor, să se documenteze și până prin noiembrie o încheie.

A cumpărat teracotă, cărămidă și tot ce mai trebuie la o sobă. A început și documentarea, cu ocazia asta a aflat și că Benjamin Franklin a inventat construcția – Mare om, și-a zis, adică eu, cu mură-n gură, n-oi putea să înjgheb una… S-a apucat – Un rând de teracotă pe zi dacă pun, în august e gata. Și  avea dreptate, se ridica văzând cu ochii, ca la carte, cenușarul, grătar de evacuare, camera de ardere, portița ș.a.m.d. Modelul de pe teracotă l-a îmbinat perfect, creând un tot unitar artistic. Cea mai mare bătaie de cap i-au dat-o fumurile, labirintul acela de tunele menit să sporească randamentul. Trebuia executat perfect, să tragă soba și să ardă de să duduie. Dar s-a descurcat, cu instrucțiunile pe masă, pas cu pas, nici nu avea voie să nu iasă – Nenea Franklin ar fi mândru !

Nici nu venise jumătatea lui august  când a montat bordura finală, decorativă, de sus și s-a apucat de spart gaura pentru coș, și el din cărămidă, cum scrie la carte. În câteva zile a ieșit cu el pe casă. Ce să vă spun, a ieșit o splendoare, bijuterie. După ce a chituit-o și Aurica a lustruit-o gospodărește cu cârpa, chiar  te întrebai dacă nu cumva Mitică e sobar.

–          Ai să huzurești mamă soacră cu minunea asta, păduri de-am avea să ardem, îi spunea cu mândrie bătrânei înfofolite din cauza reumatismului.

–          Să-ți dea Dumnezeu sănătate Miticuță, ai mâini de aur măi băiete !

–          Ehe, să trăiască nenea Franklin, fără el…

Prin septembrie, când s-a mai lăsat arșița, i-a făcut proba. Cu esență tare, stejar, două brațe, le-a topit cât ai zice pește și a stat caldă o zi întreagă. A scos puțin fum, dar așa-i prima dată, până o ia. Duduia. Soacra își freca mulțumită încheieturile friguroase.

Spre sfârșitul lui octombrie au dat drumul la furnal. Câteva lemne erau suficiente s-o țină caldă – Randament tată, randament…explica Mitică. La câteva zile a început însă calvarul. În mod inexplicabil, ca din senin, într-o noapte, fum ca la balamuc, mai să se sufoce bătrâna. A verificat hornul să nu se fi înfundat, a curățat-o, nimic, fumăraie în casă ca la foc. Au mutat baba și a lăsat soba în plata Domnului, hotărât să umble în ea la primăvară, să vadă ce nu-i bine. Oricum, respectul pentru nenea Franklin se diluase simțitor – Americani, ce s-te aștepți…

Într-o zi de martie călduț, Potrivitu Mitică, cu mâinile până la umeri  în sobă, mai să-și bage în boale nevasta și soacra – Am găsitooooooooo, am găsitooooooooooooo ! Într-adevăr o găsise, șapca sa preferată din piele, uitată Dumnezeu știe cum în timpul construcției, chiar în calea fumului…Cu ea scâlciată și contorsionată pe cap, asigura victorios.

–          La iarnă mamă soacră huzurești…ehe, nenea Franklin…mare om, dar trebuia să scrie și el undeva…eventual …verificați să nu se uite lucruri în fumuri…că de, dracu a mai facut sobe…

T.D.

Anunțuri
 

Un răspuns la „,, NENEA FRANKLIN ”

  1. gabriela

    03/09/2010 at 12:37

    🙂 Ei vezi, nimeni nu e perfect.Nici macar nenea Franklin. Cum de nu a anticipat el ca ar putea sa uite cineva lucruri in fumuri? Ia sa faca bine ‘mnealui sa ia nota!

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: