RSS

,, ORA STRIGOILOR ”

31 aug.

Strigoiul ,

În ziua hramululi bisericii din sat, de Sfânta Maria mică, Ion Murărașu, la masă cu niște fini și cumetri, se jura pe lumina ochilor lui că marți noaptea l-a văzut pe necuratul alergând pe drum. Zicea că așa cam după douășpe denoapte ieșise ca omul afară, când, cam pe sub gardul mătușii Frunzoaia, parcă ferit, o arătare, cam cât un om de mare, albă ca laptele, parcă zdrențăroasă nu știu cum, s-a uitat la el cu niște ochi ca doi tăciuni încinși și parcă rânjind, după care a apucat-o prin porumb, prin grădina Mariței, cu câinii femeii schelălăind parcă a rău în legătoare, așa cum fac atunci când se mai hurducă pământul. Urâciumea s-a pierdut apoi în noapte, apucând-o încolo spre fostul CAP.

Nevastă-sa, tanti Nuța, îl beștelea, ca muierile – Om bătrân și spui numai minciuni cu moroi și ducă-se pe pustii, în zi sfântă,  mai du-te la biserică și mai  lasă rachiul și n-ai să mai vezi draci bălțați ! Dar el o ținea pe a lui, una și bună, strigoiul sau ce-o fi fost l-a văzut uitea așa, cum te văd. Vasile Pinciuc, finul, susținea că nu-i poveste, și tatăl lui îi povestise cum văzuse tot într-o noapte tot așa o arătare fugind  pe drum – Să mai stropească și popa ăsta cu agheazmă pe la răscruci de drumuri, ucigă-l toaca pe acolo-și face mendrele, era de părere Ghiță Lupu, alt cumătru. Altul, Ștefan Buhaschi, zicea că în surpăturile de la lutărie trebuie descântat, acolo a fost pe timpuri un cimitir, prea le-au tulburat liniștea luându-le lutul din gură, la făcut chirpici.

–          Hai mulți ani oameni buni, închină Ion, să fim sănătoși. Da’ cumătru Grigore unde-i bre, ăsta nu s-a trezit după chermeza de asnoapte, ha, ha.

–          Mulți ani cumetre Ioane, urează și Ștefan, și vărul Costică văd că încă trage la soamne, ha, ha.

–          Noroc, noroc, închină și tanti Nuța, Ioane mai rar cu căratul la pahare, că iar vezi draci !

Seara s-a cam lăsat și spiritele s-au încins, alea pământești, limbile s-au dezlegat. Iaca apare și cumătru Grigore cu Aneta.

–          Hai bre odată, am zis că te-a prăpădit strigoiul lui Ion, ha, ha, ha.

–          Ce strigoi bre, ce aveți, v-ați îmbătat ?

I-a povestit și lui de-a fira-n păr cu arătarea de ieri noapte. Grigore s-a schimbat la față, mânios a dat cu pumnu-n masă.

–          Cristoșii și dumnezeii mamii lui de…

–          Ce bre, nu zi că-l văzuși și tu strigoiu’ !

–          Ce  strigoi bă, ce strigoi…era Costică, vără-tu, paștele mamii lui, eram la stână, când viu, îl găsesc la fereastră, o îmbia pe Aneta…i-am dat vreo două la urechi, l-am dezbrăcat la piele, uns cu păcură și…ia adă muiere o pernă…ți l-am bătut în pene din creștet în tălpi și…în drum cu el. Să-l sature naiba de muierile altora. Noroc Ioane, noroc bre, și zi cumetre, fugea strigoiu ai ? Mama  lui de…

T.D.

Reclame
 

Un răspuns la „,, ORA STRIGOILOR ”

  1. oanaclara

    02/09/2010 at 5:38

    Mi-a placut cum a fost pus la punct „strigoiul”. 😀 😀 😀

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: