RSS

,, BĂRBOSU ”

30 Aug

Bărbosu

Există anumite lucruri la care fie nu poți renunța, fie odată ce o faci, totul se schimbă. Și culmea, nu sunt cine știe ce lucruri. Bunăoară Ilie Ciobănescu, acest nume nu spunea mare lucru cam nimănui. Dar, ia întreabă de Bărbosu, toată lumea te va îndruma, fără ezitare spre sus amintitul. De ce i se spune așa e lesne de înțeles. Încă de tânăr a adoptat acest accesoriu, după ce a venit din armată, poate și ca pe o formă de protest la toate rigorile îndurate în timpul celor doi ani de stagiu la marină. De-a lungul anilor a experimentat diverse forme și modele ale desei sale podoabe faciale, cea actuală are cam vreo cinci ani și consideră că este ceea ce într-adevăr i se potrivește. Între timp întreaga sa personalitate a fost asociată cu barba, indiferent ce transformări a suferit ea. Ilie C. s-a metamorfozat în Bărbosu, doar nevasta îi mai spunea pe numele de botez. Ba unii, mai din topor, când se refereau la ea, nu o dată i-au zis Bărboasa.

Acum Bărbosu și-a găsit o slujbă nouă, bine remunerată, condiții de lucru aseptice aproape. Numai că angajatorul i-a sugerat, nu imperativ, că ideal ar fi să renunțe la barbă. Nu de altceva, dar un obraz proaspăt bărbierit, sporește imaginea de imaculat, de steril, la care firma ținea foarte mult. O mică problemă, deoarece și Bărbosu ținea la fel de mult la… S-a gândit, s-a frământat și, nu ușor, s-a hotărât – Dă-o încolo, crește ea una, două,  o slujbă ca asta nu-i de colea… A pus mâna pe ustensile și în scurt timp i s-a relevat în oglindă chipul ce stătuse în umbra bărbii mai bine de douăzeci de ani. – Hm, am întinerit, și-a spus vesel înfățisându-se soției – Ehe, lume nouă, i-a spus pupându-l. Ești drăgălaș așa, parcă erai omul cavernelor cu blana aia. Și patronul s-a arătat încântat de receptivitatea noului angajat – Vom lucra excelent împreună, l-a asigurat promițător.

Dar, că mereu există un dar, nimic nu-i atât de simplu. Știți cum e, când nu-i una e cealaltă. Simpaticul și popularul Bărbosu nu mai era… La asta nu s-a gândit, însă alții se pare că au făcut-o. Un amic l-a tras deoparte – Mă, te credeam om serios, ce dracu, te râde lumea, Bărbosu fără…râd și curcile. I-a zis că n-au decât să râdă curcile, însă…iar nu era simplu. Se întâlnea cu unul, altul, îl salutau nu-i vorbă, dar…când să-i zică cum îi ziceau de obicei, îi cam bufnea râsul. Chiar și copiii – Bună ziua nene Bă… și se opreau încurcați, apoi râdeau veseli, de, copii.

Da, copii, și tot un drac de copil i-a rezolvat problema, tocmai ce citiseră la școală niște povești, l-a văzut și a început să strige – Spânu, Spânu !, în amuzamentul câtorva adulți. A fost suficient însă, capitalul de simpatie i se refăcea – Vino mă încoa, dă-te dracu de Spân, nu ești mai urât decât erai înainte ! S-a reabilitat aproape total. Mai era câte unul care întreba – Care Spânu frate ? – Bărbosu mă, nu știi că s-a rașchetat… – A, așa zi, da se impunea, dracu știe cum îl cheamă… Spânu alias Bărbosu alias Ilie Ciobănescu era mulțumit, slujba mergea și se împăcase, mai ales, cu lumea. Și nevasta era mulțumită, decât Bărboasa, mai bine Spâna…

Cum nu aveau copii, s-au hotărât să înfieze împielițatul care le redase echilibrul și împăcase gura târgului.

T.D.

 

4 răspunsuri la „,, BĂRBOSU ”

 1. costi

  30/08/2010 at 7:07

  Si cum il alinta pe micut?

   
 2. gabriela

  31/08/2010 at 2:03

  foarte fain. Mi-a placut. Doar ca eu nu inteleg la ce ii e buna popularitatea unui om obisnuit. 🙂

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: