RSS

,, PROBA ”

28 Aug

Proba

Debaraua lui Mirel Gherasim este depozitarul și mărturia pasiunii sale de o viață, inventica. Un loc unde poți găsi cele mai ciudate mașinării și mecanisme, a căror întrebuințare nu-i simplu de dedus fără explicațiile și instrucțiunile constructorului. Să amintesc numai de buretele de baie cu butoiaș de săpun lichid, peria de pantofi cu cartușe de cremă de diverse nuanțe, mașina de umplut cârnați cu tulumbă ajustabilă în diametru, ceasul deșteptător cu stropitoare, paharul cu elice pe fund pentru omogenizat șprițul și câte și mai câte. Pe toate le-a brevetat, a fost cu ele și pe la saloane de inventică dar, deocamdată, nu a fost ofertat de nici un întreprinzător, pentru producția la scară industrială a vreunui obiect din debaraua sa. Asta nu l-a descurajat, le ține acolo ca pe niște moaște neprețuite, ferm convins că măcar una dintre manufacturi îi va aduce într-o bună zi nemurirea, ca stiloul, lui Poenaru.

Vecinii îi spun inginerul, deși, la bază, este frezor. Atenție, frezor, nu strungar, cum el spune mereu, freza are mai multe cuțite, strungul numai unul. Acum lucrează cu elan la ultima sa idee, robinetul trifazic l-a denumit, apă rece, caldă și poziția trei, apă călduță cu  emulsie de detergent, alimentat dintr-un mic rezervor, pentru spălat vase. A întâmpinat mai multe piedici de ordin tehnic, dar, cu răbdare, perseverență și ingeniozitate, le-a învins rând pe rând și se află acum în faza în care îi poate face proba. S-a gândit întâi să-l monteze la chiuveta din baia de serviciu, dar s-a răzgândit, trebuie testat în condiții reale, de flux normal, adică pentru locul căruia îi este destinat, bucătăria. A protestat puțin Adinuța, nevastă-sa, însă doar formal, știa că o dată ce are o idee, nu i-o scoți din cap.

Zis și făcut, bucătăria familiei Gherasim este acum una futuristă, chiar și Adinuța pare entuziasmată, a deprins manevrarea dispozitivului, cât și alimentarea cu detergent pentru vase a rezervorului. Mirel încă dezvoltă proiectul, pentru o delimitare și mai exactă  a celor trei faze, ceva în genul schimbătorului de viteze și poate noi posibilități, cum ar fi de exemplu poziția patru, săpun de mâini sau altceva.

Mirel  își urmează pasiunea, simte că, consacrarea nu e departe, o bucurie nedisimulată îl stăpânește, probabil și pentru că unicul său nepot, lumina ochilor săi se căsătorește sâmbătă. S-a gândit să-i facă cadou de nuntă vreo invenție de-a sa, cu cedarea tuturor drepturilor, a renunțat, la protestele Adinuței. În fine, a fost o nuntă ca în povești, Mirel a băut și a mâncat ca în tinerețe.

Dar, vezi…excesul nu-i bun, a doua  zi dimineață s-te ții, crampe groaznice, greață, ce mai…112 și la urgență, la vârsta lui nu-i de joacă cu abuzurile alimentare și bahice. Așa am crezut toți, până doctorul a luat-o deoparte pe Adinuța…pe departe așa, că… cum stă Mirel cu psihicul, că dacă-i depresiv…și cum femeia nu pricepea, i-a zis pe șleau – Doamnă, bănuim o tentativă de suicid, soțul dumneavoastră a ingerat un detergent… N-a apucat să  termine, că Adinuța râdea de se prăpădea – Sper că s-a lecuit de invenții…ha, ha, buimac de băuturi, a încurcat de sete…fazelee…ha,ha…

T.D.

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: