RSS

,, LA COMPANIE ”

27 aug.

La companie

În cancelaria companiei domnește o căldură înăbușitoare și fum de țigară să-l tai cu cuțitul. Se întocmesc documentele pentru aplicația de  vară. Sub privirile autoritare ale căpitanului, locotenenții colorează hărți, scriu ordine de luptă și își mută plutoanele conform instrucțiunilor de la batalion. Se lucrează febril ca totul să fie planificat întocmai, etape de marș, locuri de stație, pe ore și minute, să nu se mai întâmple ca anul trecut, când o  companie întreagă a orbecăit o noapte prin beznă. Ceștile de cafea completează decorul, alături de ustensile de scris, rigle, compasuri și echere, o lingură pentru zahăr circulă din mână în mână.

–          Haideți domnilor, să ne grăbim un pic, îndeamnă căpitanul, e  vineri, raportul companiei și la revedere, ne vedem luni.

–          Eu sunt cam gata, spune locotenentul Vasilescu, mai am tabelul cu armamentul și…știți, v-am raportat, aș vrea să plec mai devreme, e ziua nevesti-mii…

–          Încheie-l și să-ți trăiască, ești liber.

Se apropia de două și gradații adunau compania pentru raport, sub geamul cancelariei ce fumega  ca un furnal. Locotenentul Vasilescu, schimbat civil, se zărea cu pantofii în mână, ironizat de căpitan.

–           Ehe Vasilescule, dacă ar fi ziua nevesti-tii zilnic, ai fi un model de eficiență…

Râsete. Compania e și ea veselă când ofițerii, în frunte cu căpitanul, sunt bine dispuși. Gradați zeloși își dau măsura priceperii, prin comenzi sonore și ferme – V-aliniaaaați ! Drepți ! Pe loc repaus ! Compania execută întocmai, e vineri și e bine ca ofițerii să plece mulțumiți, de, o învoire… Cel puțin căpitanul e musai să nu-i sară muștarul, altfel…nu-i bine. Iar acum se vede că-i bine.

Dar, ca întotdeauna, tocmai când nu-i cazul, se găsește vreun amețit să-l supere, ba întârzie la raport, ba cu ținuta în neregulă, ba mai știu eu ce. Acum însă, toată lumea e în front, când, pe deasupra zboară violent o lingură, însoțită de înjurăturile apăsate ale căpitanului. Compania îngheață.

–          Dumnezeii măsii ! Asta-i bătaie de joc ! Nesimțire ! Nu pleacă nimeni ! Instrucție de front cu compania până la ora optișpe ! Să vă-nvățați minte !

Raportul, cu căpitanul fiert de-a binelea și locotenentul Vasilescu la datorie și una din acele zile când comandantul nostru era un zbir.

Abia a doua zi am aflat ce-l făcuse să-și verse năduful pe toată lumea. În febra plecării spre ziua nevestei, Vasilescu a fost surprins de  căpitan, folosind lingura de zahăr pe post de încălțător. Să nu-ți ieși din pepeni ?

T.D.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: