RSS

,, O NOUĂ VIAȚĂ ”

26 aug.

Lucrătură

Când știi că ai fost cine ai fost, că o viață te-a luat mașina ministerului din fața blocului, că diplomatul și costumul te reprezintă, apoi…nu poți coborâ ștacheta chiar și când totul e o amintire. Așa gândea și Mugurel Truțulescu, fost funcționar de stat cu ștate vechi în ministerul public, de puțină vreme pensionar, în timp ce urmărea discret din dosul perdelei pe doi foști colegi de birou îndreptându-se spre terasa ,,La grădina de vară’’. Nu te poți amesteca cu vulgul și țopârlanii, tu, fost funcționar, își spunea, parcă îmbărbătându-se. Doamna Truțulescu cel puțin, era vehementă tare, vis a vis de acest aspect – Neisprăviți bătrâni Mugurele ! Stau și-și lungesc gâturile după pițipoance ! Halal funcționari ! Tu nu ești așa…alt aluat…

Și Mugurel își punea ochelarii și se întorcea la televizor. Mai ieșea la câte o plimbare seara, dar scurt așa și nu prin locuri foarte populate. Nu de alta dar nu o dată s-a întâlnit cu foști colegi – Mugurică, ce faci domnule, nu te mai vede lumea, hai să luăm un țap…mai stăm de vorbă. Mereu motiva că se grăbește, că e pe fugă și că altădată, e vreme… Acum, nici bani nu avea la el, plimbarea nu costă nimic, cum zicea doamna Truțulescu, apoi…nu se cade, el, fost funcționar să fie zărit la bere, cine vrea, n-are decât, se automotiva, grăbind pasul spre casă.

Tot așa însă, într-o seară, n-a mai avut cale de scăpare. Parcă necuratul i-a întunecat mintea și fără știre i-a purtat pașii pe lângă grădină. Nici nu apucă bine s-o cotească, că – Mugurică ! Aici domnule, ia un loc. A încercat din răsputeri să se eschiveze, s-o întoarcă, a zis chiar că n-are bani la el, lucru adevărat, că ieșise doar să… – Vino domnule, stai jos, se poate, auzi la el, n-are bani, ne jignești, noi te-am invitat… Nu a mai avut ce face, până la urmă…n-o fi foc. A luat o halbă și hm…locul nu era deloc spelunca pe care o evoca madam Truțulescu. Curățel, elegant, chiar cochet, o muzică discretă și plăcută învăluia totul, nu urlau manele, nu bețivi la bustul gol, nu scandalagii. Iar masa băieților era chiar ferită, într-un fel de separeu, și ei nu cântau deloc cântece porcoase și nici nu fluierau după fuste, discutau potolit. Extraordinar, la o masă la zărit și pe Ghinea, fostul director general.

Se cam întunecase când s-a despărțit de foștii colegi. Cu oarece îngrijorare, dar cu o ciudată stare de bine, s-a grăbit spre casă. I-a povestit vesel Ninei tărășenia și faptul că nu-I cum vorbeau ei doi… Mai bine tăcea, până  la unu n-a avut liniște – Te-ai stricat acum la  bătrânețe ! Poftim, acum o să trebuiască să le întorci cinstea ! De acum o să duci bani de acasă să-i bei cu golanii ! – Care golani frate ?

După o noapte nedormită în care Mugurel Truțulescu să gândit și răsgândit, spre dimineață a înțeles în sfârșit toată subtila lucrătură psihologică de ani și ani a nevestisii care-l convinsese că localurile sunt pentru derbedei și oameni fără căpătâi. Futu-i paștele măsii de muiere, o viață am fugit de lume, că, de, nu se cade…, a concluzionat. A adormit odată cu zorile, hotărât ca de a doua zi să înceapă o viață nouă.

T.D

Reclame
 

Un răspuns la „,, O NOUĂ VIAȚĂ ”

  1. coramica

    26/08/2010 at 16:56

    Catzi de-astia mai cunosc…chiar si printre rudele mele din Cluj…figuranti mari inainte de ’90 si ipocriti dupa

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: