RSS

,, DESPRE ȘCOALĂ ”

19 aug.

Despre școală

Mai rămăsese o săptămână până la bac și Pantelimon Vârlan făcea ultimele recapitulări. Împlinise cincizeci de ani cu o lună în urmă și era hotărât să ia bacalaureatul, absolvise seralul dar bacu nu-l dăduse. Apoi, eventual vreo particulară…  Lucra ca instalator, dar ce, de ce să nu aibă carte ? De citit, îi plăcea să citească, aprofundase și comentariile la română, istoria îl pasionase mereu, engleza…ehe, în ziua de azi e floare la ureche, și pruncu-n fașă o știe. Matematica, cu analiză, algebră l-a cam supărat, dar…de un cinci credea că s-a deprins suficient cu integralele, morfismele, izomorfismele, determinanții și celelalte.

Singurul lucru care-l măcina erau dracii ăia de copii. Îi  și vedea chicotind și sporovăind șmecherește când l-or vedea om cu capul alb, în bancă. Deja un împielițat de nepot îl luase peste picior la ziua lui – ,,Unchiule, să ne trăiești, s-te vedem și student, ești viitorul țării !’’. Asta îl preocupa cel mai mult, pușlamalele astea mici, după ce că nu învață nimic, fac și mișto de cei care o fac… În fine – ,,Mă consum prea mult, eu am fost ca ei, ei ca mine…mai au.’’, își zise închizând zgomotos culegerea lui Năstăsescu și Niță.

Și a venit ziua, prima, oralul la română. Șapte…bun, ,,Floare Albastră’’ și o doamnă profesoară simpatică, cam de  vârsta lui, l-au făcut să înceapă cu dreptul. Apoi scrisul la istorie, ceva cu reformele lui Cromwell, ceva cu Revoluția Franceză…făcuse. Ca și scrisul la română, ciudățeniile lui Barbu îl cam…încuiaseră, dar în rest tratase acceptabil.

Nici cu elevii nu fusese cum a crezut, probabil emoțiile examenului îi mai liniștise, chiar a vorbit cu  unii – ,,Domnu’, e mișto de dumneavoastră, eu dacă pic mă rupe tata…’’, îi spunea unul mai pirpiriu. Poate că nu erau atât de răi precum își închipuise, începea să se simtă bine în mijlocul lor – ,,M-am grăbit să-i  judec…vezi, sunt copii isteți și cu bun simț.’’. Le-a povestit cum era școala în vremea lui, au râs când le-a spus cum îl snopea-n bătaie învățătoarea când îl prindea fumând. Erau receptivi și  prietenoși, altul l-a întrebat chiar de o țigară – ,,Ehe puștiule, m-am lăsat de douăzeci de ani !’’. E clar, nu erau nici pe departe pușlamalele la care se aștepta…

A sosit și proba de foc, matematica. Dacă trecea de asta, engleza era pis ăf cheic, cum ar zice inglișul. Și…de ce se temea s-a dovedit, din nou, o panică inutilă. Exerciții din manual, le știa pe de rost aproape – ,,Cel puțin un opt tot înțep !’’,  gândea mulțumit răcorindu-se cu o halbă. ,,Cu vreun opt și la engleză, ies onorabil…’’.

În sfârșit și ultima probă. Încrezător își salută micii prieteni și se așează, în așteptarea subiectelor. Vin, împreună cu o domnișoară, nu mult mai în vârstă ca cei din bănci. Surâzătoare și binevoitoare înșiră subiectele pe  tablă. Pantelimon Vârlan crede că vederea îi joacă feste – ,,…fill the blanks…answer the questions…speak in few words about your school…ce dracu’ engleză-i asta ? Pe CNN și Cartoon Network și MTV n-am văzut în viața mea așa ceva…’’. Simte că-l cuprinde disperarea, fără speranță întinde gâtul peste umărul fătucii din față, ce noroc, scrie citeț… Duduia de la catedră îl vede și…clipește îngăduitor – ,,Mai sunt și oameni cumsecade…’’, își spune, dar, când să spicuiască ceva și la subiectul trei, cu școala, cel mai gras punctat, fata predă lucrarea…of. Însă Domnul e mare, în spate e puștiul cu frica de taicăsu, se întoarce – ,,Subiectul trei…ceva…câteva rânduri…’’. În nici zece minute, puștiul îi strecoară un sfert de pagină.

A trecut și asta. Rezultatele sunt doar o chestiune de cât…promovarea e sută-n mie. Se afișează…română…7 și 8,50, istorie 8, mate 7…hm…cam puțin și englezăăăăăăăăă…cerul era să cadă pe Pantelimon, 10 ???!!! Se mai uită odată, o fi citit deasupra…ce dracuuuuuuuuu ? E zero doar ! Dumnezeule mare, e zero, fără dubii, că la capătul rândului scrie negru pe alb – RESPINS.

Nu a făcut contestație, până și-a revenit trecuse termenul. Zile în șir s-a consumat, de ce ?, fătuca trecuse, la fel și puștiul…și brusc a realizat – ,,Ah ! Crucea mătii de derbedeu, sper s-te snopească tactu’, pramatie ordinară !’’. Din acea zi nu s-a mai gândit la bac, dar îi ardea obrazul de ce porcării scrisese probabil puștiul la adresa școlii, cu mâna lui Pantelimon Vârlan…

T.D.

Reclame
 

3 răspunsuri la „,, DESPRE ȘCOALĂ ”

 1. daurel

  19/08/2010 at 9:04

  Chiar imi pare rau de instalator;
  Am o slabiciune pentru meseria asta; instalatorul agreat de vreo 5 ani s-a prins; mi-a cerut bani sa-si schimbe masina; i-am imprumutat…; va plati candva cu servicii…

   
 2. gabriela

  20/08/2010 at 3:29

  excelenta! Admirabil instalatorul care a vrut sa isi completeze studiile. Nu conteaza varsta. In privinta „puslamalelor”… 🙂 …acestea nu au varsta. Le are fiecare generatie.

   
 3. Ghem

  20/08/2010 at 6:39

  :)…foarte veridic si amuzant

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: