RSS

,, MAMA LUI DE ELEMENT ! ”

15 aug.

Mama lui de element…

Nenea Zăinescu face politică. De mult, de douăzeci de ani. A fost pe baricadă, la Inter. Susține că a tras și cu pușca, de la gărzile patriotice, a dat cu pumnu, a strigat. Nevastă-sa îl dăduse deja mort. S-a întors pe 27 sau 28 – ,,L-am lichidat domnule ! Suntem liberi !’’. A fost și la mineriadă în ’90, a strigat – ,,Jos guvernul Roman !’’ – l-au bătut, dar nu s-a lăsat – ,,L-am dat jos, mama lui, omul fără gât !’’. A ieșit tânăr de la tipografie, pe caz de boală, plămâni. A intrat în organizație, la revoluționari, dar și la victimele mineriadelor, slavă Domnului, luptase destul. Are carnet, revoluționar, a primit și o bucată de pământ și indemnizație. În stradă a tot ieșit, când cu unii, când cu alții – ,,Nu mai e domnule oamenii ăia, păi noi la Inter, așa am alungat tiranul ?’’.

Acum face politică, asiduu, în părculețul din fața blocului.

–          Ia zi nene Zăinescule, cade sau nu cade ăștia ?

Și nenea Zăinescu o ia răbdător, metodic, de la revoluție, de la baricada de la Inter, explicând sonor toate hățișurile guvernărilor succesive. Adevărate pledoarii politologice, uite așa ți-i sucește și învârtește, unul nu scapă. Cel puțin…ăia, nenea Zăinescu știe de-a fira-n păr ce și cum, mama lor – ,,Ehe, de ce n-au fost ăștia dincolo de baricadă, atunci la Inter ? Ii săturam…’’. Vecinii, beți de admirație, îl privesc ca pe un zeu.

–          Nene Zăinescule, de ce nu candidezi ? Că noi pentru dumneata, dăm și casa.

–          Ehe, copii, eu mi-am făcut datoria, atunci, la Inter, am zgornit tiranul, acu-i rândul vostru…

Plecau capetele rușinați. Uite așa îi mai șfichiuia nenea Zăinescu din când în când, să-i aducă cu fața la producție, cum îi plăcea să spună.

–          Eu, noi ăia, ehe, v-am dat libertate, e bine acum, ai ? Numai Dumnezeu știe ce-am tras…uite așa mișunau teroriștii la Inter atunci pe 22…dar am rezistat domnule, am zis ori mor, ori zgornim tiranul, mama lui de bolșevic și element comunist !

–          Știm nene, știm, dacă nici dumneata n-ai mai luptat…

Se înflăcăra pe dată când își amintea de baricadă. Și mereu i se cerea să mai povestească odată de Inter, de teroriști, de tiran. Târziu, în serile calde, băieții aproape că adormeau pe bănci, până nenea Zăinescu ajungea cu povestea la zilele noastre. Mereu încheia – Ehe, nu știți voi ce-a fost…

–          Nene, dar ce zici, de acum, ce-o să fie ?

–          Hai, că-i târziu, vă explic mâine, e treabă de douăzeci de ani aici…

De aici, eu nu mai știu ce și cum. Știu doar că nenea Zăinescu nu mai stătea în parc, nu mai făcea politică și nici nu a mai interesat pe nimeni de Inter și baricadă și dedesubturile guvernărilor. Mult timp nu mi-am explicat…dispariția, o fi bolnav, altfel…părculețul, politica și căderea tiranului erau viața lui.

Până îmi trimite Stere, vecinul lui, email cu un filmuleț, ce să văd ?… Când cu dezhumarea tiranilor…pe cine zăresc în clip…nenea Zăinescu, înflăcărat ca la Inter, cu câțiva oameni, strigau în poarta cimitirului, vehement, tare  – ,, De-ți pasă de noi / Vino înapoi / Să-i strângi pe ciocoi ! ”…

Emailul purta titlul – ,,Mama lui de element comunist ! ’’. Mă lămurisem.

T.D.

Reclame
 

3 răspunsuri la „,, MAMA LUI DE ELEMENT ! ”

 1. daurel

  15/08/2010 at 6:59

  Istoria recenta nu-i asezata, cea de dinainte nu intereseaza…
  Daca nenea Zainescu povesteste cu talent, va imprima cuiva definitiv variantele lui…

   
  • Daniel Tudose

   15/08/2010 at 7:05

   noroc ca l-au depistat…cum mai scriam candva stiu personal cativa ,,zainesti” cu carnete si facilitati de revolutionari ,,marcanti”, tipand acu ,,ce bine era pe vremea tovarasului…”, un soi de coriolan draganescu actual…

    
 2. blue2403

  16/08/2010 at 11:54

  Mulţi neni dinăştia n-au observat că în 89 în România a fost înlăturată doar familia lu’ Ceaşcă.
  Locul ei a fost luat de cei din planul doi. Tot comunişti şi ei.
  Împuşcarea pripită a dictatorului trebuia să îi pună pe gânduri. De ce atâta grabă? …. Ca să-l facă să tacă.

  Venirea în primplan a grupării care îl avea în frunte pe Iliescu, pentru avizaţi nu a fost nici o surpriză pentru avizaţi.
  Despre Iliescu însuşi se zvonea că ar fi trebuir saă îl urmeze pe Nea Nicu la conducere. S-a împlinit chestia, dar puţin altfel decât dorea Ceauşescu.
  Atunci când Ceauşescu a venit la putere, echipa lui a înlăturat echipa lui Gheorghiu-Dej. Deci nimic nou.
  Gruparea lui Iliescu avea iniţial un altfel de plan. O altfel de schimbare.
  Să ne amintim că în URSS se întâmplase o aschimbare. Acea Perestroică nenorocită, ultima incercare dew a salva un conumism falimentar şi muribund. Acel comunism zis cu faţă umană a luat locul unui comunism care se anchilozase.
  Acel „Dragi Tovarăşi, dictatorul a întinat nobilele idealuri ale comunismului… etc” nu a fost întâmplător.
  Dacă vei privi puţin acele evenimente vei observa că erau foarte apropiate de Crăciun, or la Crăciun, oricât de mult ar fi dorit o schimbare, românul trebuie să sărbătorească. Şi a sărbătorit.
  Aparent avea un motiv foarte bun: FătFrumos cel Zâmbăreţ i-a luat gâtul Zmeului Încruntat şi rău. Şi a sărbătorit, neobservând că Făt Frumosul ăsta era frate cu Zmeul. Deci cam tot aia.
  Chiar şi şcoala o făcuseră pe aceleaşi meleaguri.
  Dacă zăineştii care au ieşit atunci în stradă făceau o pauză din chiolhanul de bucurie, dacă nu rămâneau perplecşi când au văzut alimentările pline sau caloriferele calde, poate observau că nu au înlăturat comunismul ci doar o faţetă a lui, una incruntată şi cenuşie, punând în loc o altă faţetă, una ceva mai colorată, dar cu nimic mai bună.
  Prin duplicitarismul care îi e specific, Iliescu nu a pus ţara pe drumul spre Occident, ci a întârziat startul pe acest drum.
  Prin blocarea retrocedării averilor a blocat crearea unei clase mijlocii care, având un nivel de trai decent să îşi permită să nu mai stea cu mâna întinsă la statul-tătuc, ar fi putut să democradizeze România, de asemenea prin şicanarea intrării capitaluli străin, lucru care ar fi blocat ascensiunea unor autohton cu relaţii în fostul PCR ori fosta Secu’.
  Uită-te cam din cine e formată clasa politică. Doar câteva exemple:
  – Oana Niculescu-Mizil – cam toantă şi fără simţ politic dar nepoata fostului ministru de finanţe a lui Ceaşcă.
  – Ludovic Orban şi Mircea Geoană – copii de foşti ofiţeri de Securitate.
  – Bogdan Olteanu – nepotul Giselei Vass, fostă agentă a GRU, treguia să ajute la implantarea ofiţerilor serviciilor secrete sovietice veniţi în România
  – Ion Iliescu – membru al nomenclaturii de vârf a PCR etc.
  – Felix, fostul mare şef al Intreprinderii de Comerţ Exterior „Dunărea”, intreprindere a Securităţii şi pare-se individul care a profitat prin GELSOR de acele conturi dispărute a lui Ceaşcă
  – Vântu, bişniţar şi delator, colaborator extrem de harnic al Securităţii,
  – Petre Roman, fiul lui Valter Roman, comunist de vârf, prieten cu Iliescu
  Mai putem vorbi de unii care acum nu mai sunt: Bârlădeanu, Brucan şi mulţi alţii, sau de ce nu, foşti jurnalişti obedienţi regimului comunist, azi mari jurnalişti formatori de opinie: Cristoiu, Pileanu, Sorin Roşca-Stănescu, Nistorescu… şi lista poate continua.
  Dintre bogătaşii apăruţi brusc, cu evoluţii formidabile, cred că putem să-l amintim pe Copos… profitând de funcţia din UASCR trafica în draci tabere gratuite pentru studenţi.
  Da, e clar, domnul Zăinescu trebuia să ai amâne puţin sărbătorirea victoriei. Acum în gură nu ar fi avut un gust amar.
  Dar euforia era prea mare … şi a uitat că ce naşte din pisică, şoareci mănâncă.
  O zi bună şi transmite-i domnului Zăinescu sănătate. Nu e vina lui; pare a fi doar unul din cei care au luat ţeapă…

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: