RSS

,, VERBA VOLANT ”

07 Aug

Discurs

În esență, politica înseamnă vorbe. Vorbe bine ticluite, atent alese, cu greutate și sobrietate, echilibrate, necîntărite doar emoțional, cu știința clară a ce vor ele să exprime și rostite cu responsabilitatea consecințelor. De obicei, cel care le rostește, nu le dezminte ulterior, asta ar transmite nedoritul mesaj că nu știe ce spune sau că vorbește în pripă, lucru de o gravitate capitală în politică, prin prisma percepției la nivelul opiniei publice. Vorbe care apoi se materializează în practică, chiar dacă nu sută la sută, totuși într-un procent semnificativ. Altfel…acest discurs a fost cântecul de lebădă. Asta într-o politică serioasă.

De ceva timp, urmăresc declarațiile politicienilor români și sunt scârbit. Nu există discurs care să nu conțină cel puțin un atac grosolan la persoană, o glumiță proastă neavenită, o aluzie mârlănească și picantă, un epitet de bodegă comunală sau o contradicție flagrantă, în totală antiteză cu cele declarate anterior. Virulența e și ea la cote nepermise, atingând frecvent cota isteriei dezechilibrate, aruncatul cu rahat e o practică obișnuită. Apoi, problematizarea e calată numai și numai pe acuzații, fără nimic care să dea de înțeles că s-ar putea materializa ceva sigur. Ca să nu mai vorbim de temele abordate, de cele mai multe ori înfiorător de puerile. Iar când tema nu-i puerilă, argumentația preia acest atribut. Eu încă n-am văzut o dezbatere bazată pe argumente solide și reale, discursul se învărte într-o anecdotică de doi bani, un soi de miștocăreală cu iz intelectual, un amestec de poezie și vulgaritate, încât ai senzația că ești pe marginea șanțului. La final, totul se reduce, atât ca soluții cât și concluzii, la – voi ați furat mai mult !, ba nu, voi ! Omul care privește, așteptând răspunsuri, nu desprinde decât un adevăr cert, furtul e unica preocupare a omului politic.

În acest context, veridicitatea unor soluții sau promisiuni,  intră fățiș și fără echivoc, în zona demagogiei și a minciunii nerușinate, ba mai mult, a bătăii de joc a câtorva, la adresa majorității. Un bun simț și o diplomație apropiate de acelea ale tăticului grobianismului la cel mai înalt nivel, Nikita Hrușciov. Păi…însuși primul  om al țării noastre e atât de cizelat și credibil de numa, numa…ceilalți politicieni de ce ar fi altfel ?

Nu e nici un secret, toții politicienii de pe mapamond mint, într-un anumit procent. Însă o fac cu stil și eleganță, fără a emana aroganță și mârlănie nepăsătoare. Sigur, în țările civilizate există o anume etichetă în politică și, deși mai sar și ei calul uneori, există un prag, care, odată trecut, îi costă locul pe cei ce o fac. Cunoaștem atâtea demisii din pricina unei declarații anapoda sau a unui cuvânt nefericit, însoțite de scuze obligatorii. La noi…verba volant, ce s-a zis azi, mâine se prescrie, doar mascații îi pot scoate din politică pe unii, eticheta, respectul, bunul simț…nu fac parte din arsenalul nostru politic. Mă îngrozesc la vederea unor tineri, foarte tineri politicieni, formați din start pe acest calapod, al discursului ca la ușa cortului. Păcat de ei, par tineri capabili dar…intrați în malaxorul pestilențial de partid.

În concluzie, discursul unui politician, reflectă, în bună măsură, abilitățile și buna sa credință. Un discurs decent și elegant, nu poate ascunde în spatele său un politician de slabă factură. Discursuri agresive, pline de jigniri și aluzii josnice, ca pe la noi, ascund în spate…spuneți și dvs. ce.

T.D.

Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: