RSS

,, ÎN FUNCȚIE ”

04 Aug

În funcție

Funcția…ce este funcția la români ? Păi, în esență, românul, în general, vede funcția ca pe un loc din care se poate privi de sus, călduț și discreționar, din care se pot învârti multe, de preferință în interes personal, unde legea rămâne la ușa biroului, să aștepte până i-o veni rău. Este locul din care toți par mici,  iar tu mare, locul care te exorcizează și de ultima fărâmă de omenie, moralitate și bun simț și care-ți conferă mult râvnitul statut de ștab bazat în jurul căruia toți trebuie să se ploconească și izmenească. Un tărâm care te poate teleporta de la trei camere comfort doi, la vilă cu piscină, de la Logan, la jeep cu șofer. O metamorfoză a creierului, o aerisire a lui, ai marea șansă de a nu mai cunoaște pe nimeni dintre cei pe care îi cunoșteai înainte, fără funcție și de a găsi noi întrebuințări părții dorsale, spre exemplu, îl poți folosi drept interfață cu ceilalți.

Este locul în care universul cunoașterii se dilată brusc, însuși ție îți pari mai deștept spunând prostii cu nemiluita, aplaudate și apreciate cu slugărnicie de subordonați dătători din coadă. De asemenea, de acolo poți lesne să-ți transformi nevasta mahalagioacă, într-o doamnă parvenită, dar…doamnă. Un spațiu binecuvântat și cald, în care secretarele ar transpira cu fuste lungi și unde taclalele cofeinizate umplu obositor fiecare zi.

O nouă dimensiune, izolată complet de restul lumii care nu are decât un singur rost, acela de a gravita în jurul tău, mă rog, în jurul picioarelor tale. O incintă aseptică unde nu vei avea niciodată scame, unde periatul intră în fișa postului, unde domnește o atmosferă cordială și destinsă, pupatul în fund fiind literă de lege. În funcție și numai în funcție te poți împăca definitiv cu tine însuți și poți rosti mândru, uitându-te în oglindă – da, sunt o jigodie, și care-i treaba ? Nicăieri eticheta de jigodie, mafiot, arivist etc nu are valențe atât de satisfăcătoare în propriul amor, o stare comparabilă cu fericirea.

Nu-i vorbă, sunt și pericole, hemoroizi de la dorsalul înfipt adânc în scaunul ministerial, tabagism de la trabucurile cubaneze, micii atenții sau, ferească D-zeu, vreo secretară…neglijentă rămasă grea…

Dar, toate aceste riscuri merită, e unica posibilitate de a te sălta de la mizerul statut de om, la cel de – bă, tu știi cine-i bărbată-miu ? Ce mândrie mai mare poți încerca, ca și cap al familiei, când țața de acasă îi strigă asta agentului de circulație. Chiar te simți cineva și abia atunci realizezi pe deplin că nu ai dat din coate de pomană. Și când și copilul la școală e conștient cine-i tati și o spune  zilnic învățătoarei și colegilor, atunci într-adevăr simți că ești special și că ești printre cei puțini și fericiți pe care Domnul i-a ales, binecuvântându-i cu funcție.

Nu-i minunată funcția la români ?

T.D.

 
 

2 răspunsuri la „,, ÎN FUNCȚIE ”

 1. oanaclara

  04/08/2010 at 8:26

  Mda, extraordinara … 😀

   
 2. daurel

  06/08/2010 at 7:05

  Functia bate gradul; si la salariu, si la prestanta…

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: