RSS

,, NOSTALGII DESCREIERATE ”

27 Iul

Nostalgie

Se pare că vremurile actuale, fără îndoială dificile, îl fac pe român melancolic și nostalgic. Un recent  sondaj, nu știu cât de obiectiv, a relevat faptul că circa patruzeci la sută dintre români duc dorul epocii de aur și că l-ar instala în fruntea țării pe fostul lider comunist, pe motiv că atunci ,,era mai bine ’’.

Sigur, sub impulsul momentului, unii au acest sentiment, dar găsesc că a compara atunci cu acum, e ca și cum ai compara un rinocer cu o navă spațială, doar cine nu are simțul realității încearcă așa ceva. Eu știu că vremurile actuale nu-s deloc roz, dar a fi nostalgic după comunism nu-i decât dovada faptului că unii habar nu au ce-i cu ei și că trăiesc doar o realitate de moment. Acestora, le-aș propune un mic exercițiu – să trăiască o lună exact ca în vremurile trecute, cu tot ce-au însemnat ele, alimentație, tv, mici plăceri, curent oprit ș.a.m.d. Aș putea paria că după această lună, își vor schimba opinia.

Poate că experimentul nu-i relevant veți spune, atunci așa ni se părea normal, acum chiar ar fi un supliciu, după douăzeci de ani de gustat din toate. Tocmai asta cred eu că-l face relevant, nu-i așa că-i o prostie fără margini să spui acum că-n socialism era mai bine ? Da, era mai bine, zic ei, fiindcă aveai loc de muncă, salariu sigur și…cam atât. Acești nostalgici, cu ochelari de cal, atât văd, restul, ce a fost rău, pare să nu fi existat, cum la fel acum, se vede doar ce-i rău, ce este și bine nu există. De aici deduc că sunt un soi de pomanagii guralivi, duplicitari, pe de o parte, când e rostul, se erijează în anti-comuniști înverșunați, pe de altă parte, de dragul gălăgiei, l-ar readuce pe mult iubitul conducător. Punem pariu că o sumedenie de nostalgici au certificat de revoluționar feroce? Cunosc personal unul. Nu-i comic să strigi ce bine a fost cu certificatul în buzunar ? Și ce-mi pare și mai dramatic este faptul că cei ce fac asta nu au părăsit de fapt vechea orânduire nici o clipă, decât atunci când li s-a dat ceva gratis, acum, fiind situația de față, s-ar întoarce la matcă, deși foarte mulți sunt tineri. Bine, ăștia…poți spune că…bat câmpii din neștiință.

Această atitudine nu-mi spune decât un lucru – o groază nu știu pe ce lume trăiesc. Știu că veniturile sunt precare, dar după atâta timp să tânjești după socialism denotă că pentru unii viața înseamnă doar ,,a mânca ’’, și barem de s-ar fi mâncat bine atunci. E trist că, indiferent de ce se petrece acum, unii s-ar întoarce într-o  perioadă a bătutului din palme și a îngrădirilor. N-om fi noi liberi nici acum, dar totuși… Unii însă, doar pentru rația sigură de ulei și zahăr și a gologanului comunist, s-ar întoarce la lesa de tristă amintire. Cam ceva în genul câinelui cam suplu, dar liber și a celui gras, dar cu gâtul ros de la lanțul stăpânului… Voi ce ați prefera ? A, știu, unii ar vrea tăiatul de frunză la câini din intreprinderea de stat comunistă, combinat cu posibilitățile și libertățile actuale…vise de om nostalgico-pomanagiu.

T.D.

Anunțuri
 
 

5 răspunsuri la „,, NOSTALGII DESCREIERATE ”

 1. oanaclara

  27/07/2010 at 7:13

  Oameni nebuni…ai dreptate, nu cred ca vreunul realizeaza ce isi doreste.

   
 2. gabriela

  27/07/2010 at 8:10

  e dramatic ca oamenii au ajuns sa simta ca, oricat de rau ar fi fost inainte de ’89, oricum o duceau mai bine. Si multi au dreptate. Pe vremea aceea toata lumea avea loc de munca si existanta zilnica era asigurata. Erau multe alte probleme si tot atatea motivatii ca sa nu ne mai gandim ca ne-am intoarce vreodata la vremurile acelea.

   
 3. daurel

  27/07/2010 at 16:40

  Simulanti; cei mai multi cauta sa socheze…Alegerea efectiva, votul, va fi in functie de mita din preajma votarii; desigur, tot din cauza burtii, deci rezolvari de moment

   
 4. costi

  27/07/2010 at 18:09

  Oameni bolnavi… Dar cu atat mai bolnava este societatea care faciliteaza astfel de interpretari ale realitatii. Oamenii astia nu s-au imbolnavit din senin…

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: