RSS

,, MANAGEMENT ”

03 iul.

Management

Pe plaiurile astea, hărnicia fie e doar o metaforă, fie e înțeleasă ca femeia care n-are somn, se trezește la cinci dimineață, întoarce casa pe dos, iar la opt țipă la bărbat că-i epuizată de muncă și el e un trântor care doarme într-una. Apoi întreaga zi cască și se autovictimizează. Cam așa stă treaba, fie puțin, spre deloc, fie când nu-i cazul. Uneori chiar pe dos, când e de stat, atunci vine așa un chef nebun de a munci, toată săptămâna chiolhan, iar duminica muncă, chipurile.

Ce poate ieși din acest ,,management’’ ? Evident că nimic productiv. Fie femeia se alege cu calificativul de nebună, că nu lasă lumea să se odihnească, fie nu se mișcă nimic, fie se aude – ,,Bă tembelule, e duminică azi…’’. Acesta a fost și este ritmul impus în administrarea și gospodărirea acestei țări, un cult al muncii specific Balcanilor. Da, da, gospodărire, chiar dacă termenul pare oarecum învechit, el spune multe, înseamnă multe. Din păcate a fost substituit cu modernul management. Nu că ar fi peiorativ, dar omul românesc a avut senzația că el înseamnă relaxare, că gospodărire stia foarte bine ce presupune.

În consecință, a trecut la management. Un management implementat exact în spiritul de mai sus. Trai pe vătrai, dans, chiolhan și risipă cât a fost o brumă de bine și cooperativa munca în zadar când treaba s-a stricat, ce să mai prosperi ,,duminica’’, când toată săptămâna ai chefuit… Plus modelul femeii matinale, niște ,,realizări’’ puerile și oricum inutile, ridicate la rang de mare înfăptuire.

Mama lui de management, a eșuat lamentabil, cred că-i timpul să ne întoarcem la a noastră gospodărire, sănătoasă și făcută cu simț de răspundere, așa cum face omul gospodar în ograda lui, în ritm constant și dedicat, nu de azi pe mâine. Asta e, managementul, la noi, e doar un eufemism pentru tăiat frunză la câini și jaf. Uite, și natura ne-o spune, s-a distrus orice amenajare, s-a defrișat haotic…s-a manageriat, ce să mai vorbim… Mai bine hai să gospodărim !

T.D.

Reclame
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: